groenten snijden voor een salade

6 tips om meer groenten te eten

400 gram, dat is de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten volgens de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie). Uit onderzoek blijkt dat de meeste Belgen nog niet eens de helft van die aanbevolen hoeveelheid halen. Nochtans zijn groenten erg belangrijk voor een goede hormoonbalans.

Ik beveel mijn klanten aan te streven naar 500g groenten per dag. Hoe meer groenten je aan je maaltijden gaat toevoegen, hoe minder plaats er is voor andere zaken zoals geraffineerde koolhydraten. Als de helft van je maaltijd uit groenten bestaat, dan is dat al een eerste goede stap.

Groenten zitten boordevol vitaminen en mineralen en geven je lichaam een boost. De vezels in groenten zijn ook nog eens belangrijk voor een vlotte stoelgang en goed voor je darmen. Bovendien helpen groenten (en dan met name groene bladgroenten en kolen) je lever bij het afbreken van het teveel aan oestrogeen op een goede manier. Voor dames met oestrogeendominantie (een veel voorkomend hormonaal probleem) is het advies om meer groenten te eten de beste tip die ik kan meegeven.

Maar hoe kom je aan die 500g groenten? Met enkel een portie groenten bij de warme avondmaaltijd kom je er niet. 

Daarom deze 6 tips om meer groenten in je menu te verwerken:

1. Eet groenten bij elke maaltijd.

Groenten bij het ontbijt? Ja hoor, kan perfect.

Verwerk wat groenten (bijvoorbeeld groene bladgroenten) in je smoothie. Of geraspte wortel in je kom havermout. In mijn gratis e-book “Genieten met groenten” vind je inspiratie voor 3 gezonde ontbijten met groenten.

Ook aan een mug cake kan je groenten toevoegen. Nog nooit gehoord van een mug cake? De basis is een ei, een banaan en havermout (2 eetlepels). Mengen met de staafmixer of in de blender, in een kopje gieten en dan afbakken in de oven. Rode biet of geraspte wortel maken je mug cake weer net iets anders. Verrassend lekker!

Bij de lunch kan je een kom soep eten, een salade maken of als je het houdt bij een broodmaaltijd schijfjes tomaat, komkommer en blaadjes sla toevoegen aan je beleg. Een warme maaltijd als lunch kan ook perfect, of gewoon een restje van je avondmaal van de vorige dag.

‘s Avonds zorg je ervoor dat de groenten de ster van je maaltijd zijn en minstens de helft van je bord innemen. Vervang je rijst door “bloemkoolrijst” of je pasta door “courgettepasta”. Een lekker pittig recept voor bloemkoolrijst vind je ook in mijn gratis e-book “Genieten met groenten”.

Ook tussendoor kan je nog rauwe groenten knabbelen. Lekker met zelfgemaakte hummus of guacamole.

2. Juice it

Als je een sapcentrifuge hebt, kan je ook allerlei verse groentesappen maken. Zo krijg je meteen een hele hoop groenten binnen.

Geen sapcentrifuge? Dan kan je nog steeds smoothies maken met groenten in een blender of met de staafmixer. Tips voor de perfecte smoothie lees je hier.

3. Verstop groenten in gebak

Als je niet zo’n fan bent van groenten (of je andere gezinsleden moeilijk kan overtuigen), kan je groenten ook  verstoppen in gebak. Een worteltaart (een gezonde versie zonder geraffineerde suiker) is een optie, maar ook zoete aardappelmuffins, brownies met zoete aardappel, courgettecake of hartige muffins met allerlei groenten erin.

4. Varieer met de bereiding

De bereiding die je kiest, bepaalt voor een groot deel de smaak van de groente. Je kan met eenzelfde groente gaan variëren door een andere bereidingswijze te kiezen. Bijvoorbeeld stoven, stomen, grillen, roosteren, … of gewoon een keer rauw eten.

5. Serveer 2 soorten groenten bij de warme maaltijd

Maak er een gewoonte van om bij de warme maaltijd steeds 2 verschillende soorten groenten te serveren. Dat maakt de maaltijd minder eentonig en het zal makkelijker zijn om je bord voor de helft met groenten te vullen.

6. Kies voor groentepakketten

Heb je zelf weinig inspiratie of grijp je vaak terug naar dezelfde groenten? Dan zijn groentepakketten misschien wel een goed idee. Bij Voedselteams en bij sommige biowinkels kan je een wekelijks groentepakket bestellen. Welke groenten er in het pakket zitten, is dan een verrassing. Zo kook je steeds met seizoensgroenten en zal je creatiever worden in het bereiden van groenten.

Ik hoop dat deze tips je op weg helpen om meer groenten in je dagelijkse menu te verwerken. Heb jij nog een andere tip? Deel deze dan in de reacties onder dit bericht.

Delen:

Geef een reactie