bulletproof coffee

Recept: Bulletproof koffie

In Tibet wordt al lang thee met yakboter (en zout) gedronken als krachtvoer voor de bergbeklimmers en sherpa’s. Maar het was Dave Asprey, van het bulletproof diet, die deze drank als bulletproof koffie op de wereldkaart zette.

Bulletproof coffee is koffie vermengd met boter (of ghee, geklaarde boter) en kokosolie (of MCT-olie). Klinkt heel vreemd, maar het smaakt heerlijk en is ideaal om je dag energiek mee te starten. In plaats van een koolhydraatrijk ontbijt (waardoor je bloedsuikerspiegel de hoogte in gaat en je daarna ook snel een energiedip krijgt) levert een bulletproof coffee je langdurig energie door de gezonde vetten die erin zitten.

Je kan bulletproof coffee ook drinken tijdens je fasting window als je aan intermittent fasting doet om cravings tegen te gaan. Het onderzoek is er niet sluitend over of je met een bulletproof coffee het vasten doorbreekt of niet. Je gaat waarschijnlijk nog steeds genieten van de effecten qua focus en vetverbranding, maar misschien mis je de autofagie (anti-veroudering) doordat je een caloriebevattende drank drinkt. Maar zeker als je het vasten nog niet gewend bent, kan bulletproof coffee wel helpen om er aan te wennen.

Voordelen van Bulletproof coffee

Minder honger

De vetten in de bulletproof coffee verzadigen en zorgen niet voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Daardoor heb je geen honger en vermindert je eetdrang.

Geeft lang energie

De vetten uit de kokosolie en boter vertragen het effect van de cafeïne zodat je wel er wel energie van krijgt, maar niet in de vorm van een kortstondige boost gevolgd door een dip zoals bij een gewone kop koffie. Perfecte start van je dag dus!

Zorgt voor een betere focus

Kokosolie bevat middellangeketenvetzuren die makkelijk door het lichaam kunnen omgezet worden in energie. MCT-olie is een geconcentreerde vorm van kokosolie die nog sneller energie oplevert. Deze olie gaat rechtstreeks naar je lever die er ketonen van kan maken, een goede brandstof voor de hersenen.

Goede vetzuren voor de darmen

Boter of ghee bevatten korteketenvetzuren die voeding zijn voor de epitheelcellen van onze darmen die zorgen voor de opname van voedingsstoffen.

Recept voor Bulletproof coffee

Voor een goede bulletproof is het belangrijk dat je met kwaliteitsingrediënten werkt. Gebruik versgemalen koffiebonen en ook vetten van goede biologische kwaliteit.

Ingrediënten


Bereiding

Zet een kop sterke (biologische) koffie. Verwarm eventueel je blender door er warm water in te doen zodat je koffie straks niet meteen afkoelt als je die gaat blenden.

Doe je koffie in de blender en voeg 1 eetlepel ghee en 1 koffielepel tot 1 eetlepel MCT-olie toe. Blend ongeveer 30 seconden tot je een schuimige “latte” krijgt en geniet van je energieboost!

Tips

Je kan de ghee ook vervangen door roomboter. Het voordeel van ghee is dat deze ook geschikt is als je gevoelig bent voor lactose en caseïne.
In plaats van MCT-olie kan je ook kokosolie gebruiken. Als je MCT-olie gebruikt, bouw dan de hoeveelheid langzaam op en start met 1 koffielepel.

Delen:

1 reactie

Geef een reactie