voordelen koudetherapie ijsbad

De voordelen van koudetherapie

Nu het buiten kouder wordt, doen we wat extra lagen aan en draaien we de verwarming enkele graden hoger. Maar wist je dat je lichaam regelmatig blootstellen aan koude veel voordelen heeft? Koudetherapie verbetert de doorbloeding, versterkt het immuunsysteem, vermindert ontstekingen en verzuring in het lichaam, geeft extra energie en heeft een positieve invloed op het humeur. Om maar enkele voordelen te noemen…

Ons lichaam streeft ernaar in evenwicht te zijn. Door dat evenwicht af en toe even te verstoren, krijgt het lichaam een prikkel waardoor het nadien sterker wordt. We maken het ons op alle vlakken soms te comfortabel: weinig bewegen, altijd lekker warm blijven, nooit honger lijden (maar eerder overdaad aan voeding), … waardoor het lichaam niet meer geprikkeld wordt.

Ik volgde onlangs een workshop over de Wim Hof methode. Wim Hof is een Nederlander, beter bekend als “The Iceman”, die een methode ontwikkelde met een combinatie van ademhalings- en meditatieoefeningen, koudetherapie en focus om het immuunsysteem en autonome zenuwstelsel te beïnvloeden. Zijn methode is wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd. Het zijn geen nieuwe technieken, maar een combinatie van eeuwenoude technieken die door Wim Hof onder de aandacht van de wetenschap werden gebracht. Meer over de Wim Hof methode, inclusief wetenschappelijke onderbouwing, vind je op de website Innerfire.

Tijdens de workshop leerden we de ademhalingsoefeningen aan en afsluiten deden we met een sessie in een ijsbad! Door de juiste ademhaling en focus lukte het me om rust te vinden en innerlijke warmte te ervaren in een ijsbad. Geweldig toch waar het lichaam toe in staat is?

koudetherapie ijsbad
Van “ooooh, dit is echt koud” over focus tot ontspannen 🙂 De foto’s spreken boekdelen.

Wat zijn de voordelen van koudetherapie?

Koudetherapie verbetert de doorbloeding

Door de koude wordt het vaatstelsel gestimuleerd en de doorbloeding verbeterd. De bloedvaten trekken samen waardoor het ook een ontzwellend effect heeft. Ook bij vocht ophouden heeft koudetherapie een positief effect. Het bloed trekt zich terug uit je ledematen en gaat daarna weer sneller stromen. Het verrijkte bloed zorgt ook voor het afvoeren van afvalstoffen (detox effect).

Koudetherapie versterkt de weerstand

Het immuunsysteem wordt geprikkeld en versterkt door blootstelling aan koude. Zeker als je het ook combineert met de juiste ademhaling.

Koudetherapie versnelt de stofwisseling

Blootstelling aan koude zorgt voor een boost van de stofwisseling. Door regelmatige blootstelling aan koude, kan je dus gewicht verliezen. Op voorwaarde dat je verder niets verandert aan je eetpatroon en niet extra gaat eten natuurlijk. Door de versnelling van de stofwisseling voel je je ook energieker.

Koudetherapie heeft een positieve invloed op het humeur

Door je lichaam bloot te stellen aan (extreme) koude, geef je het een stressprikkel. De stresshormonen cortisol en adrenaline stijgen. Maar deze stressprikkel is van korte duur en nadien komt het lichaam in een herstelproces terecht. De aanmaak van feelgoodhormonen endorfine en serotonine stijgt als reactie van het lichaam om met deze stressprikkel om te gaan. Daardoor voel je je energiek en goed in je vel. Je krijg er een echte boost van.

Hoe kan je koudetherapie (thuis) toepassen?

In een ijsbad gaan zitten is praktisch gezien niet voor iedereen weggelegd (en zou ik ook niet aanraden zonder de juiste begeleiding 😉 ).

Maar blootstellen aan de koude kan je ook al doen door koud af te douchen. Bouw dit langzaam op naar 1-2 minuten (langer hoeft niet) en blijf vooral rustig doorademen. Sproei eerst met koud water op je benen en armen en werk zo langzaam naar boven toe. Ga enkel met je lichaam (en niet je hoofd) onder de koude douche staan.

Voor een grotere koudeprikkel met meer effect, kan je ook een sessie doen in de cryo cabine bij -110°C. Gedurende 3 minuten word je blootgesteld aan een temperatuur van -110°C. De effecten voel je meteen. Je voelt je energiek, fris en je huid gaat stralen. Een gevoel dat nog lang blijft nazinderen…

koudetherapie cryo cabine
Voor, tijdens en na een sessie in de cryo cabine bij -110°C.

 

Delen:

1 reactie

Geef een reactie