aardbeiensalsa

Gezonde en lekkere aperitiefhapjes

Afgelopen weekend was het mijn verjaardag en dat moest gevierd worden met een gezellig tuinfeest. Bij een feestje horen natuurlijk ook hapjes en drankjes. Ik hou er dan van om mijn gasten te verwennen met zelf gemaakte, lekkere en toch gezonde aperitiefhapjes. Aangezien de hapjes allemaal op waren, lijken ze gesmaakt te hebben 🙂 . De recepten deel ik graag met jullie.

Hapje 1: Aardbeiensalsa

Ingrediënten

  • Bakje aardbeien (250g)
  • 1 tomaat
  • ¼ rode ui
  • 10g verse koriander
  • sap van ½ limoen

Bereiding

Simpel: alles fijnhakken en mengen met een snufje zout.

Serveer de salsa met glutenvrije crackers of rijstwafels.

Hapje 2: Rauwkost met hummus

hummus met rauwkost
Zelfgemaakte hummus geserveerd met wortelen, bloemkoolroosjes en kerstomaten.

Ingrediënten

  • 250g gekookte kikkererwten
  • 2 eetlepels tahin (=sesampasta)
  • sap van ½ citroen
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie
  • peper en zout
  • paprikapoeder (naar smaak)
  • fijngesnipperde lente-ui
  • verse peterselie

Bereiding

Doe de kikkererwten in de keukenrobot samen met de tahin, het citroensap, de teentjes knoflook, olijfolie, een scheutje water en peper, zout en paprikapoeder naar smaak. Meng tot een gladde massa en kruid indien nodig nog bij.

Je kan de hummus nog afwerken met wat paprikapoeder, fijngesneden lente-ui en peterselie. Serveer de hummus als dip bij rauwkost zoals worteltjes, bloemkoolroosjes en kerstomaten.

Hapje 3: Verse guacamole

guacamole
Verse guacamole met tortillachips.

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado’s
  • ½ limoen
  • ½ teentje look
  • 2 tomaten
  • verse koriander
  • olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Schep het vruchtvlees uit de avocado’s en doe dit samen met het limoensap in een maatbeker. Voeg ook de look, fijngehakte koriander en wat olijfolie toe en kruid met peper en zout. Gebruik een staafmixer om te mengen tot een gladde massa.

Halveer de tomaten, ontpit ze en snij dan in kleine blokjes. Voeg de tomatenblokjes en nog wat verse fijngesneden koriander toe en meng onder de guacamole.

Verse guacamole kan je serveren met bijvoorbeeld glutenvrije tortillachips of rauwkost.

Tip

Guacamole kan snel bruin worden. Hoewel de smaak dan behouden blijft, ziet het er niet meer zo lekker uit. Dit kan je voorkomen door de pit van de avocado in de guacamole te laten. Zo blijft deze mooi groen. Je kan de guacamole eventueel met pit serveren, of de pit kort voor het serveren eruit halen.

 

Hapje 4: Boerenkoolchips

gezond aperitiefhapje boerenkoolchips

Ingrediënten

  • boerenkool
  • kokosolie, gesmolten
  • kruiden: zwarte peper, Himalayazout en (geroosterde) paprikapoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de boerenkoolbladeren van de harde nerf, was ze en dep ze goed droog. Scheur de bladeren in stukken en doe ze in een kom samen met de olie en kruiden. Meng alles goed door elkaar en spreid ze dan uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze ongeveer 5-10 minuten bakken in de oven. Van zodra de blaadjes krokant zijn, haal je ze eruit. Hou goed in de gaten, want ze kunnen snel verbranden.

 

Hapje 5: Geroosterde kikkererwten

gezond aperitiefhapje geroosterde kikkererwten

Ingrediënten

  • 250g gekookte kikkererwten
  • 1 eetlepel kokosolie, gesmolten
  • kruiden: zwarte peper, Himalayazout en (geroosterde) paprikapoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de kikkererwten met de kokosolie en de kruiden en plaats voor ongeveer 20 minuten in de oven. Als ze krokant zijn, zijn ze klaar.

Leer in 4 weken lekker en gezond kopen en koken met De Kookcoach!

Samen met Ralph Moorman van de Hormoonfactor ontwikkelde ik voor jou De Kookcoach, een online programma waarmee je je eetpatroon voor altijd kan verbeteren.

Stap voor stap leer je:

  • Welke producten je het best kan kopen in de supermarkt.
  • Hoe je deze op een gezonde manier kan bereiden.
  • Hoe je verse voeding makkelijk kan bewaren.
  • Hoe je de Hormoonfactor voeding kunt toepassen in jouw dagelijkse leven.

Inclusief werkboeken, bonus documenten, kookvideo’s, 28 recepten en ondersteuning in een besloten Facebook community!

Alles wat jij nodig hebt om een gezonde keukenprins(es) te worden.
En het leukste is: je kan vandaag al beginnen!
Ja, dat wil ik >>

De Kookcoach: leer in 4 weken lekker en gezond kopen en koken

Delen:

2 reacties

  1. Hey Leen, ik heb enkele van je aperitiefhapjes uitgeprobeerd tijdens onze bbq afgelopen weekend. De abrikozen met geitenkaas, cranberry en tijm waren ’n succes! De mini-tomaat-mozzarella hapjes zijn uiteraard ’n klassieker! Jammer genoeg geen tijd meer voor de aardbeiensalsa, next time!

  2. howabouthealthy

    Hoi Carole, jouw hapjes zien er ook heel smakelijk uit, leuke foto. De aardbeiensalsa is ook een aanrader en best snel klaar.

Geef een reactie