coaching bij hormonale klachten

Het belang van coaching bij hormonale klachten

Als Trainer Hormoonfactor zie ik in mijn praktijk dagelijks vrouwen met hormonale klachten. Bij veel van deze klachten maakt een andere levensstijl, zowel wat voeding, beweging als stressreductie betreft, het verschil. Maar in de praktijk blijkt het niet makkelijk te zijn om je leefstijl aan te passen. Het juiste advies volstaat niet om tot blijvende gedragsverandering te komen. Daarvoor is meer nodig en daar kan coaching een belangrijke rol in spelen.

Het internet staat vol van adviezen. Maar als je zomaar advies gaat volgen, hou je daarbij geen rekening met je eigen valkuilen en sterktes. Dat maakt dat je makkelijker hervalt in oude gedragspatronen.

Waarom is het zo moeilijk om je levensstijl te veranderen?

Je leefstijl aanpassen gaat soms met vallen en opstaan. Het is niet altijd makkelijk. Ook al ervaar je klachten, soms kan het toch makkelijker lijken om je huidige leefstijl aan te houden. Dat is namelijk je comfortzone, wat je kent en waar je je veilig bij voelt. Gedragspatronen zijn niet in een dag gevormd, dus je kunt ze ook niet in een dag veranderen. Vallen en opstaan hoort erbij.

De levensstijl die je tot nu toe geleid hebt, is een automatisme geworden. Het brein houdt van dingen die automatisch verlopen, want dat kost weinig energie. Door telkens hetzelfde gedrag te herhalen, worden er verbindingen in de hersenen gelegd en bevestigd. Zo zou vanaf een leeftijd van 35 jaar ons gedrag voor 95% vastliggen . Dat wil echter niet zeggen dat gedragsverandering niet mogelijk is. Je kan op elke leeftijd nog nieuwe patronen vormen. Maar het vraagt wel zelfkennis, motivatie en doorzettingsvermogen.

Welke rol speelt een coach hierin?

Een coach kan je in dit proces van gedragsverandering begeleiden. Door middel van coaching gaan we kijken naar jouw motivatie en doelen. Wat wil je graag bereiken? Wat is jouw innerlijke drijfveer om je levensstijl aan te passen? Hoe zou het voor je zijn als je je huidige gedrag blijft herhalen? Wat zou het je opleveren als je erin zou slagen ander gedrag te stellen? Jouw motivatie helder krijgen en voor ogen houden is een eerste stap om je doel te bereiken.

Daarnaast gaan we kijken naar jouw grootste valkuil. Op welk stuk heb jij nog het meeste te winnen? Hoe komt het dat je er tot op vandaag nog niet in geslaagd bent? Wat heb jij nodig om je doel wel te bereiken?

Als coach geef ik je geen antwoorden op deze vragen. Ik begeleid jou om je bewust te worden van bepaalde patronen en de inzichten te krijgen die je nodig hebt om je gedrag te veranderen. Jij bent degene die stappen zet en doelen bereikt. Ik begeleid jou als coach graag in dat proces.

“The coach is someone who gets you to do what you don’t want to do so that you can be who you want to be.” Tom Landry

Ben je benieuwd wat ik als Trainer Hormoonfactor en coach voor jou kan betekenen? Stuur me een mailtje en dan neem ik contact met je op voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek.

 

Delen:

Geef een reactie