plastic flessen met BPA

Hoe hormoonverstorende stoffen vermijden?

Een goede hormoonbalans is de basis om je gezond en energiek te voelen. Er zijn heel wat factoren die de hormoonbalans kunnen verstoren zoals overtraining, slechte nachtrust, te veel stress, …

En natuurlijk heeft de voeding die we eten ook een belangrijke invloed op onze hormoonbalans. Vandaar het advies vanuit de Hormoonfactor om zo puur en onbewerkt mogelijk te eten voor een optimale hormoonbalans en om hormoonverstorende stoffen te vermijden. Maar welke stoffen zijn hormoonverstorend en hoe kan je ze vermijden?

Hormoonverstorende stoffen

Denk daarbij onder andere aan allerlei chemische toevoegingen (zoals de E-nummers) en resten van pesticiden in onze voeding. Maar ook de verpakking van onze voeding bevat vaak stoffen die de hormoonbalans kunnen verstoren.

Bisfenol A (BPA) is er daar bijvoorbeeld één van. Sinds 2013 is het gebruik van deze stof in zuigflessen voor baby’s verboden. Bij baby’s en jonge kinderen zijn de organen en weefsels nog in volle ontwikkeling dus is het voor hen (en ook voor zwangere vrouwen die het doorgeven aan de foetus) extra belangrijk. Maar in producten voor volwassenen is het gebruik van BPA nog wel toegelaten, hoewel het ook voor volwassenen allesbehalve gezond is. Je vindt het bijvoorbeeld in plastic voedselverpakkingen, conservenblikken, plastic flessen, plastic bewaarbakjes, … Zeker wanneer je voeding in plastic gaat verhitten komen er deeltjes BPA los en zo in je voeding terecht.

Naast BPA zijn er nog veel meer hormoonverstorende stoffen die te vermijden zijn zoals parabenen, synthetische UV-filters, ftalaten, … Maar als je die lijst en de verschillende toepassingen uit je hoofd moet kennen, dan ben je wel even zoet.

Een paar eenvoudige tips om hormoonverstorende stoffen te vermijden

  • Koop zoveel mogelijk biologisch voedsel (om resten van pesticiden te vermijden).
  • Kies voor lokaal gekweekt, want de normen in andere landen zijn vaak minder streng.
  • Koop indien mogelijk verse, onverpakte voeding of voeding verpakt in glas (in plaats van plastic of blik).
  • Warm geen voedsel op in plastic (ook niet als de bakjes bestemd zijn voor de magnetron).
  • Gebruik natuurlijke producten voor je persoonlijke verzorging. Hormoonverstorende stoffen die je op je huid smeert, komen ook in je lichaam terecht.
  • Kies voor de schoonmaak voor ecologische producten.

Voor wie meer wil weten, was er onlangs een uitgebreide reportage over hormoonverstorende stoffen op de Nederlandse TV. Hier werd vooral aandacht besteed aan hormoonverstorende stoffen tijdens de zwangerschap, maar eigenlijk is deze informatie voor iedereen nuttig.

Op de website van Een veilig nest vind je als zwangere vrouw of jonge mama alle informatie om je kindje (en jezelf) te beschermen tegen hormoonverstorende stoffen.

Wil je graag weten wat de Hormoonfactor voor jou kan betekenen?

De Hormoonfactor aanpak houdt steeds rekening met de aspecten voeding, training en stressbeperking. Door deze 3 aspecten aan te pakken met de principes van de Hormoonfactor breng je je hormonen in balans, verbeter je je levensstijl en krijg je opnieuw energie. Maak een afspraak voor jouw Hormoonfactor kickstart en krijg een persoonlijk adviesplan op maat.

Delen:

1 reactie

Geef een reactie