Homemade plantaardige energiegels

Omdat ik vaak langere afstanden fiets of hardloop, kan ik wel wat extra energie gebruiken tijdens mijn trainingen. De koolhydraatreserves in je spieren zijn na ongeveer 1,5u inspanning uitgeput. Je energiepeil zakt dan naar nul en je tempo verlaagt. Je moet dus tijdig energie aanvullen voor je door die koolhydraatreserves heen zit.

Op de fiets eet ik vaak gewoon een mix van noten en gedroogd fruit (zoals ongezwavelde abrikozen). Tijdens het hardlopen durf ik ook wel eens gedroogd fruit of een banaan te eten of wat nootjes te knabbelen, maar voor langere afstanden merk ik dat het toch makkelijker is om iets vloeibaars te nemen. Bij vaste voeding duurt het langer voor die omgezet wordt in energie. Ook makkelijk dat je niet hoeft te kauwen terwijl je aan het hardlopen bent.

Ik heb zelf al heel wat verschillende energiegels uitgeprobeerd. Lekker vind ik ze haast nooit, maar zolang je ze maar binnen kan houden zijn de meeste hardlopers al tevreden. Maar aangezien ik zelf zo natuurlijk mogelijk probeer te eten, wil ik mijn energie tijdens mijn trainingen (en wedstrijden) niet halen uit gels vol snelle suikers en een lijst aan onherkenbare ingrediënten. Na lang zoeken, ontdekte ik de gels van Vega Sport. Ik ben een echte fan van de Vega Sport lijn: 100% natuurlijke producten om je voor, tijdens en na je trainingen van de juiste brandstof te voorzien.

Maar omdat de gels niet zo makkelijk te krijgen zijn in België en ze –laat ons eerlijk zijn- ook niet echt goedkoop zijn, waagde ik me onlangs aan het bereiden van mijn eigen energiegels. Het recept daarvoor haalde ik uit het boek Thrive foods van Brendan Brazier, atleet en bedenker van Vega Sport.

Ze zijn heel makkelijk te maken en superlekker. Het resultaat is een bruine gel, dus ze zien er niet smakelijk uit maar ze zijn lekkerder dan eender welke andere energiegel die ik al geprobeerd heb! Mijn enthousiasme erover werkte zo aanstekelijk dat mijn vriend onlangs ook deze gels meenam tijdens het fietsen. En ook hij keurde ze goed.

Ingrediënten

 • 2 grote Medjool dadels
 • 1 eetlepel rijstsiroop
 • 1 eetlepel chiazaden
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1 theelepel citroen- of limoenzeste
 • 1 eetlepel vers citroen- of limoensap
 • 1 theelepel cacao nibs
 • snuifje zeezout
 • 2 eetlepels water
ingrediënten plantaardige energiegels
Ingrediënten voor lekkere plantaardige energiegels: limoenzeste, limoensap, cacao nibs, dadels, rijstsiroop, kokosolie en chiazaden.

Bereiding

Voeg alle ingrediënten samen in een maatbeker en mix goed met een staafmixer. Voeg wat extra water toe indien nodig.

energiegel bereiding
Bereiding is makkelijk: alles in een maatbeker, staafmixer erin en klaar.

Ik neem de gels mee in kleine flesjes (type dat je aan een drinkgordel kan bevestigen). Elk flesje vul ik voor ongeveer 25% met gel en dan vul ik de rest aan met water en schud goed zodat de gel vloeibaar wordt.

De eerste keer had ik te weinig water gebruikt en dan krijg je de gel maar voor de helft uit het flesje. Telkens je iets eet tijdens het hardlopen, is het ook goed voldoende te drinken voor een goede opname, dus wat extra water kan best.

In de dadels en rijstsiroop zitten heel wat koolhydraten (suikers) voor energie. De kokosolie is een vet dat ook weer heel snel wordt omgezet in energie door het lichaam. De chiazaden helpen daarnaast nog om goed gehydrateerd te blijven.

Probeer het maar en laat me weten wat je ervan vindt.

Delen:

1 reactie

 1. Avatar

  Lekker recept! Het leek me niet zo smakelijk om de gel met water te verdunnen en heb die daarom in een knijpflesje gedaan, dat eigenlijk gemaakt is voor babyhapjes . Die kleine flesjes passen prima in een flipbelt, flesje water kan er ook nog bij, werkt perfect!

Geef een reactie