PCOS verhaal van Anne

PCOS: Het verhaal van Anne

Enkele maanden geleden maakte ik kennis met de jonge twintiger Anne. Zij was een jaar eerder gestopt met de anticonceptiepil, maar had gemerkt dat ze geen regelmatige cyclus had. Bij verder onderzoek kreeg ze van de artsen de diagnose PCOS.

PCOS is een syndroom waarbij één of meerdere eicellen tegelijk gaan rijpen. Vrouwen met PCOS krijgen dus geen eisprong of een onregelmatige eisprong en daardoor blijft de menstruatie uit of is die heel onregelmatig.

Vaak wordt de link gelegd met overgewicht, maar in de praktijk zie ik regelmatig slanke vrouwen die de diagnose PCOS hebben gekregen.

Omdat PCOS leidt tot problemen met de vruchtbaarheid, zal dit aangepakt moeten worden als er een kinderwens is. Maar ook zonder kinderwens is het aanpassen van de levensstijl wenselijk ter ondersteuning want vrouwen met PCOS hebben op lange termijn meer gezondheidsrisico’s zoals suikerziekte, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Bij Anne was er op het moment van ons gesprek nog geen concrete kinderwens, maar zij had wel een aantal andere klachten die haar hinderden zoals acne, gewichtstoename en suikerverslaving.

Zij was ervan overtuigd dat voeding en levensstijl een grote invloed hebben op dit soort hormonale klachten. Ook had ze zelf al wat onderzoek gedaan en was ze goed op de hoogte van de achterliggende oorzaken van PCOS (zoals insulineresistentie, oestrogeendominantie en te veel stress), kende ze ook de voedingsadviezen om dit aan te pakken en had ze veel inzicht in haar eigen valkuilen.

Anne wist waar bij haar het schoentje knelde. Ze was een ontzettende snoeper en slaagde er zelf niet in dat patroon te doorbreken. Ze besloot zich te laten begeleiden en was heel gemotiveerd om haar oude patronen los te laten.

Stap voor stap gingen we aan de slag.

Eerst zorgen we ervoor dat de maaltijden meer verzadigend werden en dat ze de dag startte met een goed eiwit- en vetrijk ontbijt. Zo bleef de bloedsuikerspiegel stabieler, wat zorgde voor minder bloedsuikerdips. Die dips werken namelijk snoepgedrag in de hand.

Daarna onderzochten we de situaties waarin ze ging snoepen. We gingen kijken naar de emoties die er speelden en de behoeften die daarachter zaten om daarna op zoek te gaan naar een alternatieve invulling voor die behoeften.

Ze ging ook oefenen met alternatieve invullingen of het verduren van bepaalde emoties (in plaats van ze weg te eten).
Regelmatig kwam ze langs om de voortgang te bespreken en volgende stappen te zetten.

Na enkele weken was er even een terugval. Door veel stress en een samenloop van omstandigheden was Anne vervallen in oude patronen.

Dit zie je vaak gebeuren tijdens het proces van gedragsverandering. Het duurt een hele tijd voor nieuwe gewoonten verankerd zijn en tot die tijd is het risico op terugvallen in oude patronen, zeker in drukke of stressvolle tijden, groot.

Gelukkig konden we dit tijdig signaleren en kon ze opnieuw gaan oefenen met het integreren van haar nieuwe gewoonten.

Ondertussen heeft ze haar begeleiding afgerond en is ze klaar om zelf verder te gaan. Haar huid is veel rustiger geworden. Dat verschil was na enkele weken al opvallend, ook vanuit haar omgeving kreeg ze daar reacties op. Ze is ook enkele kilo’s kwijt, zonder “op dieet” te gaan. Ook haar cyclus is weer regelmatig.

Natuurlijk is zij hier nooit “klaar” mee. Maar ik ben er vast van overtuigd dat zij nu alle tools in handen heeft om deze nieuwe levensstijl verder te zetten.

Gratis masterclass “Happy food, happy hormonen”.

Wil jij weten welke rol je hormonen spelen in je gewicht, energiepeil en gezondheid en hoe je met gezonde voeding, beweging en stressreductie je hormonen in balans brengt? Meld je dan aan voor de gratis masterclass “Happy food, happy hormonen” inclusief hormoonbalans checklist en weekmenu met recepten.

Wat ga je in deze masterclass leren?

  • Hoe hormonen je dik en futloos maken
  • Wat de voordelen zijn van een goede hormoonbalans
  • 9 tips om met happy food je hormonen in balans te brengen
  • Welke stoffen hormoonverstorend werken
  • Welke training ideaal is voor je hormonen
  • Hoe stress je hormoonbalans verstoort

Na aanmelden krijg je meteen toegang tot de masterclass. Dit is een online workshop die je vanop je eigen computer kan volgen wanneer het jou uitkomt.

Schrijf je gratis in voor de online masterclass. >>

Delen:

1 reactie

Geef een reactie