gezonde suikervrije granola

Recept: Suikervrije granola

Wie houdt er nu niet van een lekkere granola? Je kan granola eten met wat kokosyoghurt als ontbijt, als topping gebruiken voor je ontbijtsmoothie of je havermout- of chiapap er mee afwerken.

Jammer genoeg bevatten de meeste granola’s die je in de winkel koopt veel suiker. Ook de zogenaamde suikervrije varianten zijn vaak op smaak gebracht met agavesiroop, honing of kokosbloesemsuiker.

Die toegevoegde suikers zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Als je ’s ochtends een ontbijt neemt dat de bloedsuikerspiegel niet te veel beïnvloedt, voel je je de hele ochtend energiek en ben je verzadigd tot aan de lunch.

Je kan heel makkelijk zelf granola maken zonder toegevoegde suikers door opgeklopt eiwit te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je haver-notenmengsel goed aan elkaar plakt en je lekker krokante granola krijgt. 

Ingrediënten

  • 100g gemengde noten
  • 150g (glutenvrije) havervlokken
  • 25g kokosvlokken
  • 1 theelepel (Ceylon) kaneel
  • 3 eiwitten
  • optioneel: gedroogd fruit zoals rozijnen en cranberries

Bereiding

Verwarm de oven voor op 120°C.

Hak de noten grof. Meng de noten met de kaneel en haver- en kokosvlokken.

Klop 3 eiwitten stijf met een mixer of keukenrobot. Blijf kloppen tot je schuimig eiwit krijgt en je de kom ondersteboven kan houden zonder dat het naar beneden loopt.

Meng de eiwitten onder het haver-notenmengsel. Ben je een echte zoetekauw? Dan kan je nog wat honing toevoegen, maar gebruik niet te veel als je een gezonde granola wil maken.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het mengsel hierover uit.

Plaats in de oven voor ongeveer 45 min. Roer regelmatig eens om en blijf in de buurt om te checken dat de granola niet verbrandt.

Als de granola klaar is, laat je die eerst afkoelen voor je hem in een voorraadpot doet. Voor een zoete toets kan je er nog wat gedroogd fruit zoals rozijnen of cranberries onder mengen.

Leer in 4 weken lekker en gezond kopen en koken met De Kookcoach!

Samen met Ralph Moorman van de Hormoonfactor ontwikkelde ik voor jou De Kookcoach, een online programma waarmee je je eetpatroon voor altijd kan verbeteren.

Stap voor stap leer je:

  • Welke producten je het best kan kopen in de supermarkt.
  • Hoe je deze op een gezonde manier kan bereiden.
  • Hoe je verse voeding makkelijk kan bewaren.
  • Hoe je de Hormoonfactor voeding kunt toepassen in jouw dagelijkse leven.

Inclusief werkboeken, bonus documenten, kookvideo’s, 28 recepten en ondersteuning in een besloten Facebook community!

Alles wat jij nodig hebt om een gezonde keukenprins(es) te worden.
En het leukste is: je kan vandaag al beginnen!
Ja, dat wil ik >>

De Kookcoach: leer in 4 weken lekker en gezond kopen en koken

Delen:

2 reacties

  1. Krijg je dan een soort merengue granola? Of dien je de eiwitten ‘kapot’ te mengen?

  2. Leen

    Je mengt de opgeklopte eiwitten gewoon goed onder de havervlokken en noten zodat ze plakkerig worden, maar de eiwitten worden dan niet als merengue gebakken.

Geef een reactie