gezonde suikervrije granola

Recept: Suikervrije granola

Wie houdt er nu niet van een lekkere granola? Je kan granola eten met wat kokosyoghurt als ontbijt, als topping gebruiken voor je ontbijtsmoothie of je havermout- of chiapap er mee afwerken.

Jammer genoeg bevatten de meeste granola’s die je in de winkel koopt veel suiker. Ook de zogenaamde suikervrije varianten zijn vaak op smaak gebracht met agavesiroop, honing of kokosbloesemsuiker.

Die toegevoegde suikers zorgen voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Als je ’s ochtends een ontbijt neemt dat de bloedsuikerspiegel niet te veel beïnvloedt, voel je je de hele ochtend energiek en ben je verzadigd tot aan de lunch.

Je kan heel makkelijk zelf granola maken zonder toegevoegde suikers door opgeklopt eiwit te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je haver-notenmengsel goed aan elkaar plakt en je lekker krokante granola krijgt. 

Ingrediënten

 • 100g gemengde noten
 • 150g (glutenvrije) havervlokken
 • 25g kokosvlokken
 • 1 theelepel (Ceylon) kaneel
 • 3 eiwitten
 • optioneel: gedroogd fruit zoals rozijnen en cranberries

Bereiding

Verwarm de oven voor op 120°C.

Hak de noten grof. Meng de noten met de kaneel en haver- en kokosvlokken.

Klop 3 eiwitten stijf met een mixer of keukenrobot. Blijf kloppen tot je schuimig eiwit krijgt en je de kom ondersteboven kan houden zonder dat het naar beneden loopt.

Meng de eiwitten onder het haver-notenmengsel. Ben je een echte zoetekauw? Dan kan je nog wat honing toevoegen, maar gebruik niet te veel als je een gezonde granola wil maken.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en spreid het mengsel hierover uit.

Plaats in de oven voor ongeveer 45 min. Roer regelmatig eens om en blijf in de buurt om te checken dat de granola niet verbrandt.

Als de granola klaar is, laat je die eerst afkoelen voor je hem in een voorraadpot doet. Voor een zoete toets kan je er nog wat gedroogd fruit zoals rozijnen of cranberries onder mengen.

 

Delen:

4 reacties

 1. Avatar

  Krijg je dan een soort merengue granola? Of dien je de eiwitten ‘kapot’ te mengen?

 2. Leen

  Je mengt de opgeklopte eiwitten gewoon goed onder de havervlokken en noten zodat ze plakkerig worden, maar de eiwitten worden dan niet als merengue gebakken.

 3. Avatar

  Kan je het eiwit vervangen door iets? Mijn dochter heeft een allergie aan eiwit van eieren.

 4. Leen

  Hilde, dan kan je kokosolie gebruiken, maar zal je wel meer honing nodig hebben om de kleverige granolastructuur te krijgen. Dankzij het eiwit kan je het suikervrij maken ook.

Geef een reactie