falafel met verse peterselie

Recept: Verse falafel

Ik ben momenteel aan het genieten van een vakantie in Frankrijk. Vakantie betekent vooral meer tijd voor dingen waar je anders niet genoeg toe komt. Voor mij is dat bijvoorbeeld veel lezen, maar ook wat experimenteren in de keuken is pure ontspanning.

Ik hou van falafel, maar vaak is die bereid met tarwebloem en gefrituurd. Daarom ging ik aan de slag om een gezondere versie te maken. Natuurlijk kan je falafel ook kant-en-klaar in de winkel kopen, maar zelf gemaakt is niet alleen gezonder, maar smaakt ook beter. Je kan het recept en de kruiding dan aanpassen aan je eigen smaak. Ze zijn makkelijk te maken, snel klaar en je kan meteen wat extra porties maken. Falafel is een geliefd gerechtje bij vegetariërs, maar ook bij niet-vegetariërs vallen deze lekkere “kikkererwtenburgertjes” zeker in de smaak.

Ingrediënten (voor 9 falafels)

  • 250g kikkererwten, gekookt
  • een grote bos verse peterselie
  • 1 geraspte wortel
  • 1 fijngesneden ui
  • 6 geperste teentjes look
  • 4 eetlepels kikkererwtenmeel
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel karwijzaad (poeder of fijngemalen)
  • zeezout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel tahin (optioneel)
  • kokosolie en olijfolie

Bereiding

Als je gekookte kikkererwten uit pot gebruikt, spoel ze dan eerst goed af tot het water helder is. Gebruik je droge kikkererwten, hou er dan rekening mee dat die wel even moeten koken. De correcte bereidingstijd vind je op de verpakking.

Doe de kikkererwten in de keukenrobot of blender en meng tot een gladde massa. Voeg eventueel een scheutje olijfolie toe om de massa iets minder droog te maken zodat het makkelijker mengt.

Doe de kikkererwtenpasta in een grote kom, voeg alle andere ingrediënten toe en meng goed. Ik heb bij de bereiding geen tahinpasta gebruikt omdat ik die hier niet bij de hand had, maar ik zou het wel aanraden voor extra smaak. Ik had wel het geluk dat ik verse peterselie en look uit de Franse moestuin kon gebruiken. Hmmmm 🙂 !

Neem telkens 1 eetlepel van het mengsel en maak er met je handen een falafel van. Verhit een eetlepel kokosolie in een pan en bak ze aan elke kant ongeveer 2 minuten aan. Je kan ze makkelijk van tevoren maken en dan hoef je ze ’s avonds enkel nog maar even aan te bakken. Ik heb met deze ingrediënten 9 falafels gemaakt. Een deel ervan heb ik ongebakken in de diepvries bewaard voor een volgende maaltijd. Je kan ze ook ongeveer 20 minuten in de oven bakken op 200°C.

verse falafel
Verse falafel met peterselie, nog voor ze in de pan gaan.

Ik heb ze gegeten met een zuiderse ovenschotel met courgette, aubergine en tomaat, maar een gewone simpele salade erbij smaakt ook heerlijk.

Laat het smaken!

Wil je graag je levensstijl aanpakken en gezonder gaan eten?

Dan is de Hormoonfactor kickstart het ideale programma om jou op weg te helpen. De Hormoonfactor aanpak houdt steeds rekening met de aspecten voeding, training en stressbeperking. Door deze 3 aspecten aan te pakken verbeter je je levensstijl, bereik je een gezond gewicht en krijg je opnieuw energie. Maak een afspraak voor jouw Hormoonfactor kickstart en krijg een persoonlijk adviesplan (met adviezen op vlak van voeding, training en stressbeperking) op maat om jouw gewicht en gezondheid aan te pakken.

Recept geprobeerd? Laat me dan in de reacties weten wat je ervan vond of deel een foto op Facebook, Twitter of Instagram met de hashtag #howabouthealthy.

Delen:

1 reactie

  1. Avatar

    They look great! 🙂

Geef een reactie