sporten tijdens de zwangerschap

Sporten tijdens de zwangerschap: update week 34-35

De laatste weken zijn aangebroken. Ondertussen ben ik bijna 35 weken zwanger. Na mijn vorige update aan het begin van het 3e trimester is er wel wat veranderd in mijn sportroutine. Tot dan ging het sporten nog heel vlot en wisselde ik af tussen rollentraining, zwemmen en figuurtraining. Maar toen zakte mijn bloeddruk en moest ik op doktersadvies meer rust nemen en een sportpauze inlassen. Mijn bloeddruk was op dat moment zo laag dat sporten simpelweg niet zou lukken.

Een uitgebreide douche nemen was al een hele prestatie 🙂 .

Na 2 weken rust probeerde ik het sporten stilaan terug op te pikken en toen werd ik geveld door een virale infectie aan de luchtwegen die meer dan 2 weken zou aanslepen. Je begrijpt dat sporten er ook dan niet inzat. Jammer, maar helaas, het was nu eenmaal zo.

Gelukkig gaat het de laatste 2 weken stilaan de goede richting uit en kan ik terug actiever zijn. Mijn energiepeil is natuurlijk niet meer wat het geweest is, wat niet abnormaal is in het laatste trimester. Lange sportsessies inlassen heeft geen zin, want dan ben ik uitgeteld voor de rest van de dag. Daarnaast heb ik het ook druk met werk en verhuisplannen, dus ook dat vraagt nog wat van mijn energie.

Momenteel doe ik vooral korte sessies krachttraining met kleine gewichten of eigen lichaamsgewicht met de DVD “Slim & Toned – prenatal workouts”. Deze DVD bestaat uit 3 sessies van 20 minuten, dus afhankelijk van hoe ik me voel kan ik dan kiezen om er eentje of twee te doen. De eerste keren had ik zelfs na zo’n korte sessie last van stijve spieren 🙂 . Ik probeer nu regelmatig zo’n sessie in te lassen en voel me er goed bij dat ik terug wat beweging heb. Met mijn nieuwe Polar M400 kan ik per dag perfect opvolgen hoeveel activiteit gehad heb.

Daarnaast probeer ik ook elke dag een korte wandeling te maken om even buiten te zijn en een portie daglicht en frisse lucht te krijgen. Ik merk dat ik sindsdien wel beter (maar jammer genoeg nog niet echt goed) slaap ’s nachts. Voldoende daglicht zien en voldoende beweging hebben, zijn twee factoren die belangrijk zijn voor de aanmaak van het hormoon melatonine. Melatonine zorgt voor een goede nachtrust en een tekort aan dit hormoon kan dus leiden tot slaapproblemen.

Kort samengevat: momenteel gaat het sporten rustiger dan ooit, maar zolang ik nog een beetje in beweging kan blijven, ben ik al tevreden. De vorm en conditie komen wel terug na de bevalling.

Wil je graag terug in vorm raken na je zwangerschap of bevalling?

Dan is de Hormoonfactor kickstart het ideale programma om jou op weg te helpen. Als mama van een jonge dochter weet ik dat het je vaak aan tijd en energie ontbreekt. Het gezinsleven vergt veel van je en het is niet altijd makkelijk om nog dagelijks gezonde maaltijden op tafel te zetten. Ik geef je praktische tips waar je mee aan de slag kan zodat je terug in vorm raakt na je zwangerschap of bevalling.

Maak een afspraak voor jouw Hormoonfactor kickstart en krijg een persoonlijk adviesplan (met adviezen op vlak van voeding, training en stressbeperking) op maat om jouw gewicht en gezondheid aan te pakken. De Hormoonfactor aanpak houdt steeds rekening met de aspecten voeding, training en stressbeperking. Door deze 3 aspecten aan te pakken verbeter je je levensstijl, bereik je een gezond gewicht en krijg je opnieuw energie.

Delen:

Geef een reactie