stress verminderen met voeding

Stress verminderen met voeding: 3 anti-stress voedingstips

Bij chronische stress komen je zenuwstelsel en hormonale stelsel onder druk te staan en dat kan heel wat klachten veroorzaken. Je weerstand vermindert, je bent vermoeid, je hebt het moeilijker om dingen te relativeren en los te laten, je kampt met lusteloze en depressieve gevoelens en er ontstaan slaapproblemen.

Wanneer je veel stress ervaart, is de verleiding groot om te grijpen naar dingen die je snel energie geven zoals suikers en snelle koolhydraten. Maar na deze korte energieboost volgt onvermijdelijk een energiedip.

Met suikers, snelle koolhydraten, cafeïne en allerlei bewerkte voeding bezorg je je lichaam nog meer stress. Terwijl de juiste voedingsstoffen net veel verschil kunnen maken in je veerkracht en stressbestendigheid en je herstel na een stressvolle periode kunnen bevorderen. Zet deze 3 anti-stress foods vaker op het menu!

3 anti-stress voedingstips

Anti-stress voedingstip 1: zeewieren, zeekraal en algen

Zeewieren en zeekraal bevatten veel jodium, een voedingsstof die je nodig hebt voor een goede schildklierwerking. Ook voor de bijnieren zijn zeewieren echte superfoods. Bij stress komen de bijnieren onder de druk te staan. Het zijn de bijnieren die het stresshormoon cortisol produceren. Door langdurige stress kunnen de bijnieren verzwakt of uitgeput geraken (bijnieruitputting) waardoor er onvoldoende cortisol kan aangemaakt worden en de stressbestendigheid vermindert en ontstekingsgevoeligheid toeneemt.

Daarnaast zijn zeewieren en zeekraal ook rijk aan magnesium, een mineraal waarvan we veel verbruiken bij stress en waaraan bij stress dus een verhoogde behoefte is.

Meer over zeewier: superfood voor je schildklier en bijnieren lees je hier.

Je kan zeewier en algen gebruiken bij elke maaltijd. Wat dacht je van een groene detox smoothie met chlorella als ontbijt of een omeletrol met nori, gerookte zalm en avocado als lunch?

Een makkelijke manier om zeewier aan je maaltijden toe te voegen is de 4-Algae Botanico mix van Amanprana, een mix van 30% zeezout en 70% gedroogd zeewier. Deze mix strooi je over salades, soepen of warme maaltijden en is rijk aan jodium.

Anti-stress voedingstip 2: maca

Macapoeder is het poeder van de wortel van de macaknol. Maca is rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium, kalium en selenium en sporenelementen zoals koper, jodium en mangaan. Maca is een adaptogeen. Een adaptogeen verhoogt de weerstand tegen fysieke en mentale stress. Adaptogenen regelen je hormoonhuishouding. Bij vermoeidheid heeft maca eerder een oppeppend effect (zonder het opgejaagde gevoel van cafeïne), bij stress heeft maca eerder een kalmerend effect.

Hier lees je meer over de gezondheidsvoordelen van maca.

Het poeder zelf kan wat bitter smaken. Je voegt het daarom best in kleine hoeveelheden (1 koffielepel) toe aan een smoothie of havermoutpap.

Anti-stress voedingstip 3: voeding rijk aan tryptofaan

Tryptofaan is de bouwstof voor je “feelgoodhormoon” serotonine. Als je serotoninegehalte laag is, voel je je lustelozer, vertoon je meer emotioneel eetgedrag en ben je gevoeliger voor pijn.

Voeding die rijk is aan tryptofaan is onder andere haver, boekweit, quinoa, zilvervliesrijst, gierst, peulvruchten, zonnebloem- en pompoenpitten, sesamzaad, lijnzaad, amandelen, walnoten, bananen, groene bladgroenten, broccoli, boerenkool, spruiten, bloemkool, zoete aardappel en pompoen. Manieren genoeg dus om meer tryptofaanrijke voeding in je maaltijden te verwerken.

Bijvoorbeeld met een roze smoothiebowl als ontbijt (kan je meteen wat macapoeder aan toevoegen) of een gevulde flespompoen als diner.

 

Delen:

Geef een reactie