Superfood in de kijker: havermout

Havermout kwam al vaker aan bod in de recepten op deze blog. Ik start de ochtend vaak met een havermoutpap en het is mijn klassieke ontbijt voor een training of wedstrijd. Heerlijk met stukjes banaan en toppings als walnoten en hennepzaad bijvoorbeeld. Om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden voeg ik graag een vetbron zoals lepeltje kokosolie of noten toe. 

Havermout is een echte “superfood”. Het werd zelfs door onze grootouders al gegeten. Maar jammer genoeg raakte havermout als ontbijt vergeten en vervangen door wit brood met chocoladepasta en gesuikerde ontbijtgranen. Ondertussen hebben veel mensen havermoutpap terug ontdekt. Bovendien is havermout goedkoop. Voor nog geen 1,5€ koop je al een halve kilo biologische havervlokken.

Ook voor sporters is havermoutpap het ideale ontbijt. Het levert je veel ongeraffineerde koolhydraten en langdurig energie.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van havermout?

1. Bevat minder gluten en is daardoor beter verteerbaar

Een ideale vervanger dus als je minder brood of ontbijtgranen. Volledig glutenvrij is havermout echter niet, het kan sporen van gluten bevatten. Er zijn wel glutenvrije varianten verkrijgbaar, maar die vind je meestal enkel in de reformwinkel.

2. Is rijk aan vezels

Vezels zijn de basis van een gezonde voeding. Ze bevorderen een goede spijsvertering. Als je regelmatig last hebt van constipatie, is het belangrijk vezelrijker te gaan eten. Havermout bevordert de stoelgang door het hoge gehalte aan vezels.

3. Laat de bloedsuikerspiegel maar langzaam stijgen

Door de vezels komen de suikers die je tijdens de maaltijd eet minder snel in de bloedbaan terecht, dus krijg je een minder hoge bloedsuikerspiegel. Havermoutpap zorgt dan ook voor een langdurige energietoevoer en ben je langer verzadigd. Je zal minder snel naar snelle suikers grijpen zoals koekjes en snoepgoed. Om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, voeg je wel best een vetbron zoals kokosolie of noten toe.

4. Bevat veel vitaminen en mineralen

Havermout is een goede bron van B-vitaminen (vooral B1, B6 en foliumzuur) en mineralen als magnesium, ijzer en zink.

In het gratis e-book “Genieten met groenten” vind je 3 recepten met havermout: een verwarmende smoothie met pompoen, kaneel en gember, een worteltaart havermoutpap en rode bietenburgers.

Tips om havermout op je menu te zetten

Bereid havermoutpap met plantaardige melk

Gebruik geen koemelk om je havermoutpap mee te bereiden, maar kies voor plantaardige melk die beter verteerbaar is. Bij voorkeur rijstmelk, havermelk of amandelmelk. Sojamelk drink je best slechts met mate, omdat te veel soja je hormoonbalans kan verstoren. Kies steeds voor ongezoete plantaardige melk.

Kies voor onbewerkte havervlokken.

Let op de ingrediëntenlijst in de supermarkt en kies voor havermout waaraan geen extra’s of suikers zijn toegevoegd. Laat ook de instantpap links liggen, maar kies voor pure onbewerkte havervlokken. Die kan je tegenwoordig in elke supermarkt vinden.

Varieer met fruit, noten en andere toppings

Regelmatig havermoutpap eten, hoeft niet te vervelen. Je kan eindeloos variëren met smaken door er bijvoorbeeld amandelschilfers, cacaopoeder, kokosrasp of rozijnen door te roeren. Je kan afwerken met verschillende soorten fruit en noten. Zo heb je elke ochtend een ander ontbijt.

Laat de havervlokken een nacht weken

Havermoutpap is beter verteerbaar als je de havervlokken eerst een nacht te week zet. Doe je portie havervlokken in een kommetje en voeg plantaardige melk of water toe tot ze onderstaan. Je kan deze pap ’s ochtends rauw eten of eerst nog opwarmen en aan de kook brengen. Als je warme pap verkiest, laat je de pap nadien best nog 5 tot 10 minuten staan zodat de vlokken kunnen nawellen.

Maak meerdere porties in één keer klaar

Havermoutpap kan je in grotere porties maken en voor enkele dagen bewaren in de koelkast. Zo hoef je ’s ochtends je portie maar uit de koelkast te nemen, eventueel nog op te warmen, en je hebt in geen tijd een gezond ontbijt.

Gebruik havermeel voor gebak

Je kan havervlokken ook vermalen in de keukenrobot tot havermeel en als basis gebruiken voor muffins, bananenbrood of pannenkoeken. Lekker gezond snoepen!

Tenslotte: wist je dat havermout ook goed is voor een droge huid? Maak je eigen maskertje door in een kop de helft havermout en de andere helft heet water te doen en enkele eetlepels honing toe te voegen. Maak er dan een glad mengsel van in de blender of met de staafmixer. Breng aan op je gelaat, laat een kwartiertje intrekken en spoel dan af met lauw water. Je huid is weer babyzacht!

Wil je graag je levensstijl aanpakken en gezonder gaan eten?

Dan is de Hormoonfactor kickstart het ideale programma om jou op weg te helpen. De Hormoonfactor aanpak houdt steeds rekening met de aspecten voeding, training en stressbeperking. Door deze 3 aspecten aan te pakken verbeter je je levensstijl, bereik je een gezond gewicht en krijg je opnieuw energie. Maak een afspraak voor jouw Hormoonfactor kickstart en krijg een persoonlijk adviesplan (met adviezen op vlak van voeding, training en stressbeperking) op maat om jouw gewicht en gezondheid aan te pakken.

Delen:

Geef een reactie