maca poeder superfood voor je hormoonbalans

Superfood: maca poeder voor je hormoonbalans

Om gezond te leven, hoef je geen superfoods te eten. Ze zijn in ieder geval geen vervanging van een gezond voedingspatroon. Maar als de basis van je voeding al grotendeels puur en onbewerkt is, kunnen ze wel een goede toevoeging zijn. De term superfoods wordt vaak gebruikt voor voedingswaren die al heel lang in andere culturen gebruikt worden omwille van hun talrijke voordelen. Het zijn producten die een hoog gehalte aan bepaalde voedingsstoffen hebben. Maca poeder of Peruviaanse ginseng is zo één van die zogenaamde superfoods.

Het knolgewas wordt al duizenden jaren in Peru geconsumeerd. De wortel van deze knol heeft een uitzonderlijk hoge voedingswaarde met heel wat gezondheidsvoordelen. Maca is rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium, kalium en selenium en sporenelementen zoals koper, jodium en mangaan.

Deze superfood heeft vele, uiteenlopende voordelen en is zowel voor mannen als voor vrouwen een heel geschikte aanvulling op een gezond voedingspatroon.

De gezondheidsvoordelen van maca poeder

Maca geeft energie en bevordert het uithoudingsvermogen

Maca geeft langdurig energie, dus zonder de pieken en dalen die cafeïne veroorzaakt. Zowel bij fysieke als mentale vermoeidheid kan het je de nodige boost geven. Omdat maca het uithoudingsvermogen bevordert, is het ook zeer geschikt voor sporters.

Maca is goed voor de hormoonbalans

Maca is wat men noemt een adaptogeen. Een adaptogeen verhoogt de weerstand tegen fysieke en mentale stress. Adaptogenen regelen je hormoonhuishouding en helpen zo je lichaam aan te passen aan stressvolle situaties. Of dat nu een veeleisende job, drukke sociale agenda of zwaar trainingsschema is.

Adaptogenen brengen balans in je hormonaal stelsel. Het kan pieken en dalen in je hormoonniveaus afvlakken.

Maca werkt stressverlagend

Doordat maca rijk is aan vitamine B-complex en magnesium is het een perfecte combinatie om stress te verlagen. Bij tekorten aan vitamine B en magnesium ben je heel stressgevoelig en kan het kleinste beetje stress je al helemaal uit je balans brengen.

Maca werkt libidoverhogend

Maca is een natuurlijk afrodisiacum, zowel voor mannen als vrouwen. Het heeft een positieve invloed op het libido en de vruchtbaarheid. Bij vrouwen heeft het een gunstig effect bij PMS (premenstrueel syndroom). Voor rijpere vrouwen helpt het dan weer overgangsklachten te verminderen.

Maca poeder kan je kopen in de natuurvoedingswinkel of online. Je kan het poeder in een smoothie of in je havermoutpap verwerken. De smaak is een beetje nootachtig. Gebruik niet te veel, want dan kan het bitter gaan smaken. Ook lekker in combinatie met rauwe cacao.

Je kan maca ook in de vorm van een voedingssupplement kopen.

Delen:

2 reacties

  1. Avatar

    Kan je maca poederbook gebruiken als je een schildklierstoornis hebt? Ik lees op een andere website dat dit wordt afgeraden. Mijn schildklier werkt niet en daarom slik schildklierhormoon.

  2. Leen

    Hoi Linda, je kan maca ook gebruiken met een traag werkende schildklier. Als je medicatie neemt en/of supplementen kan je best wel advies inwinnen over de wisselwerking en welke dosis geschikt zou zijn.

Geef een reactie