lever detox en schildklier

Symptomen van trage schildklier? Ondersteun je lever

De lever speelt een belangrijke rol in je schildklierwerking. Het is namelijk in de lever dat het schildklierhormoon T4 omgezet wordt naar de actieve vorm T3. Een goede leverwerking is dus een voorwaarde voor een goede schildklierwerking.

Zeker als je geen medisch schildklierprobleem hebt (je bloedwaarden zijn goed) en je toch heel wat symptomen hebt van een trage schildklier, zou die lever wel eens een cruciale rol kunnen spelen.  

De lever is de ontgiftingsfabriek van ons lichaam en zorgt voor afbraak van toxines en hormonen, maar dus ook voor omzetting van hormonen. Hoe meer de lever belast wordt voor allerlei toxines, hoe minder goed die zijn rol kan vervullen in het omzetten van hormonen.

Volgende zaken kunnen de lever belasten:

  • koffie
  • alcohol
  • pesticiden op groenten en fruit
  • chemische E-nummers
  • medicatie
  • chemische verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen
  • zware metalen

Er zijn echter ook manieren om je lever te ondersteunen. Je kan je lever schoon houden door bovenstaande stoffen te vermijden en door puur en onbewerkt te eten.

Daarnaast ondersteun je de lever bij het ontgiften door het eten van veel groenten. Vooral groene (blad)groenten zijn rijk aan chlorofyl en echte ontgifters.

Koolsoorten (bevatten het stofje DIM) zorgen dan weer voor een goede afbraak van het vrouwelijk hormoon oestrogeen in de lever. Ook broccolikiemen zijn er erg rijk aan. Die kan je makkelijk zelf kweken op je aanrecht en volop toevoegen aan salades, soepen en andere maaltijden.

Bij schildklierproblemen is het eten van rauwe kolen af te raden, dus zorg ervoor dat koolsoorten altijd goed doorkookt zijn.

Kies ook zoveel mogelijk voor biologische producten (zowel groenten en fruit als vlees en eieren). Deze bevatten geen pesticiden (minder toxines), geen antibiotica (wat de darmflora uit balans brengt) en zijn ook rijker aan natuurlijke afweerstoffen (zoals het stofje DIM).

Delen:

Geef een reactie