Trailrunning tips

Als je mij al een tijdje volgt, weet je dat ik een passie heb voor trailrunning. Sinds ik -ondertussen 7 jaar geleden- deelnam aan mijn eerste trailrun, heb ik de smaak te pakken.

Voor mij geen stratenlopen of massaloopevenementen meer. Dan kies ik liever voor de uitdaging en afwisseling van een trailrun. Wat mij zo aanspreekt, is dat je nieuwe plekken ontdekt, je grenzen verlegt en tijd doorbrengt in mooie stukjes natuur.

Ook al kies ik soms voor langere trailruns, door de afwisseling in parcours wordt het nooit saai. Je klimt, je daalt, je steekt rivieren over. Je moet je aandacht er ook echt bij houden omdat het parcours soms heel technisch kan zijn (lees: stenen in afdalingen, boomwortels in het bos).

Als ik op training ga hardlopen, doe ik dat meestal met muziek in de oren. Maar tijdens een trailrun heb ik dat niet nodig. Dan geniet ik van de stilte en de rust in de natuur.

Omdat ik er zelf zo’n passie voor heb, en ondertussen ook al wat ervaring, deel ik graag mijn trailrunning tips.

Voeding bij trailrunning

Ik krijg regelmatig de vraag wat ik eet voor, tijdens of na een trailrun.

Mijn standaardmaaltijd (meestal ontbijt) voor een lange trailrun is misschien wat atypisch maar voor mij werkt het. Ik eet dan rijstwafels met notenpasta en schijfjes banaan. Door de combinatie van de vetten en de koolhydraten geeft dit me lang energie zonder de energiedip die je zou krijgen na een suiker- en koolhydraatrijke maaltijd..

Vroeger at ik ook regelmatig havermout of overnight oats met noten en fruit als pre-run maaltijd. Dat werkte ook goed, maar bij de rijstwafels voel ik me nog net iets beter.

Tijdens trainingen eet ik zelden iets. Als je vooraf goed gegeten hebt en nadien goed aanvult, is dat niet altijd nodig. Door regelmatig aan intermittent fasting te doen en nuchter te sporten, is mijn vetverbranding goed getraind. Als mijn glycogeenvoorraad (koolhydratenopslag) op is, schakelt mijn lichaam makkelijk over naar de vetverbranding.

Als ik aan een wedstrijd trailrun meedoe, dan neem ik wel snellere suikers mee. Het tempo ligt dan hoger, de inspanning is intensiever en soms ook erg lang (4-5u) waardoor je echt wel moet aanvullen onderweg. Dat kies ik voor de Lucho Dillitos. Goed te verteren en zonder ongewenste toevoegingen.

Na een intensievere training of een wedstrijd trailrun, neem ik een OrangeFit eiwitshake om eiwitten aan te vullen en sneller te herstellen. Ook de maaltijd erna kies ik voor een eiwitrijke maaltijd. Na gewone trainingen volstaat het om te zorgen dat je maaltijd daarna weer de nodige eiwitten en andere voedingsstoffen aanlevert.

Welke gear is aan te raden?

Goede trailschoenen zijn echt een must. Een echte trailrun kan je niet comfortabel lopen met gewone hardloopschoenen. Trailschoenen zorgen ervoor dat je veel meer grip hebt op de vaak gladde en modderige ondergrond. Ook dan is een schuifpartij nog niet uitgesloten, maar anders ga je schuivend het hele parcours door. Kies voor een merk dat wat expertise heeft in trailrunning zoals Saucony of Scott. Ik had eerst trailschoenen van een ander gekend sportmerk en had telkens na 30min. lopen al blaren. Niet leuk!

Bij de meeste trailruns wordt afval tot een minimum beperkt. Verpakkingen van voeding gooi je dus enkel aan de bevoorradingsposten weg of bewaar je tot het einde. Er worden ook geen plastic bekers gebruikt. Je hebt dus een eigen plooibare herbruikbare beker nodig als je die onderweg wil vullen aan de bevoorrading.

Een racebelt om je nummer op te spelden vind ik zelf ook heel handig. Zo hoef je geen gaten te prikken in je outfit en kan je je nummer makkelijk om je middel hangen.

En last but not least, een goed zittend trailrunning vestje met camelbag. Ik had eerst een gewone camelbag, maar zo’n vestje vind ik zelf veel handiger. Vooraan zijn zakjes waar ik mijn smartphone en voeding in kwijt kan en achteraan is er een camelbag met reservoir van 1,5l. Zit ook heel comfortabel tijdens het lopen omdat dit helemaal aansluit en nergens voor wrijving zorgt.

Wat zijn leuke trails?

Ik doe meestal trails van Sportevents omdat die altijd goed georganiseerd zijn en ze steeds zorgen voor een mooi en uitdagend parcours (bijna alles onverhard). Trailrunnen wordt alsmaar populairder, dus het aanbod is groot.

Zelf doe ik bijna jaarlijks de Trail des Fantômes in La Roche-en-Ardennes. Die is echt heel pittig, zeer technisch qua parcours en veel hoogtemeters, dus misschien niet de meest ideale trailrun om mee te beginnen. De Meerdaalwoudtrail in regio Leuven in december is ook altijd leuk en wat meer haalbaar. De Schorre trail in Boom is ook leuk, veel single tracks en stevige hellingen. In september deed ik voor het eerste de La Chouffe 20 miles mee in Houffalize en die vond ik echt superleuk. Uitdagend maar minder afzien dan de Fantômes.

Kijk ook uit in je omgeving, want meer en meer loopclubs organiseren ook leuke trails. Ook de kleine events zijn vaak echt de moeite.

Waar ik geen fan van ben, zijn trails met een zwaar parcours in het putje van de winter. Zo deed in het midden in de winter eens de drielandentrail in Vaals en daar heb ik echt van begin tot einde afgezien, koude, niets dan modder, … Daar begin ik niet meer aan.

Andere trailrunning tips

  • Smeer je voeten in met Century riding creme (een antifrictie crème). Je voeten bewegen veel in je schoenen tijdens zo’n trailrun en door de crème blijf je gespaard van blaren.
  • Loop zonder muziek of met je oren vrij (muziek via je jukbeenderen). Zo kan je genieten van de rust en de natuur, maar hoor je ook als er snellere lopers achter je aankomen bijvoorbeeld.
  • Zoek een loopbuddy die samen met jou de uitdaging wil aangaan, want zeker als je trailruns in de Ardennen gaat doen, ben je een hele dag van huis. Dan is het wel zo leuk als je gezelschap hebt.
  • Maak er eventueel een leuk weekend van en boek er meteen een overnachting (of twee) bij. De trailruns in de Ardennen starten soms al om 9u, wat betekent dat je tussen 5 en 6u je bed uit moet om er op tijd te geraken (vanuit Antwerpen).
  • Kies voor je eerste trailrun niet meteen een lange afstand. 20km lopen op vlakke ondergrond is absoluut niet te vergelijken met 20km trailrun. Kijk ook naar het aantal hoogtemeters en kies er eentje die haalbaar is qua hoogtemeters.
  • Bekijk van tevoren het parcours. Zo weet je waar de bevoorradingen zijn en ook wanneer er pittige stukken aankomen.
  • Wandel als de hellingen te steil zijn. In mijn eerste trailrun ging ik er nog vanuit dat ik koste wat het kost moest blijven hardlopen. Tegen dat ik bovenaan de helling was, zat ik bijna aan mijn maximale hartslag en was ik kapot. Tot ik van een ervaring trailrunner hoorde dat je van zodra het echt te steil wordt, beter kan wandelen. Je gaat niet veel sneller met hardlopen dan met wandelen op die stukken. En als je wandelt, kom je boven aan zonder helemaal op je adem te trappen en kan je dus sneller het loopritme weer opnamen.
  • Laat je professioneel begeleiden. Sinds begin 2021 laat ik opnieuw schema’s maken voor een personal trainer (Timothy Vangheel). Dat heeft ervoor gezorgd dat ik telkens fris aan de start stond (ik durf anders wel eens te veel te trainen en meer is niet altijd beter) en dat mijn snelheid er echt op vooruit gegaan is het voorbije jaar.

Ik hoop dat deze tips jou op weg kunnen zetten naar een succesvolle eerste trailrun of als je al ervaring hebt, dat je er nog nuttige tips uit kan halen om er nog meer plezier aan te beleven.

Go run!

Delen:

Geef een reactie