train je flexibiliteit

Train je flexibiliteit

In deze coronatijden waarin er onzekerheid heerst en ons leven een beetje op zijn kop staat, is flexibiliteit meer dan ooit belangrijk.

Ik speelde al lang met het idee om een blog te schrijven over flexibiliteit en er is geen geschikter moment dan nu.

Ook voor deze crisis zag ik bij mijn coaching klanten vaak een gebrek aan flexibiliteit en de problemen die daar het gevolg van waren. Mijn interventies waren er in veel gevallen op gericht de flexibiliteit te vergroten.

Maar flexibel zijn gaat om meer dan je kunnen aanpassen aan veranderde omstandigheden.

De 3 pijlers van flexibiliteit

1. Immunologische flexibiliteit

Als je immunologisch flexibel bent, wil dat zeggen dat je immuunsysteem in actie komt wanneer het nodig is (bijvoorbeeld bij een infectie), maar ook dat je immuunsysteem weer “uit” kan als de infectie voorbij is.

Verstoringen op dit vlak zijn bijvoorbeeld auto-immuunziekten waarbij het immuunsysteem chronisch actief is en lichaamseigen cellen gaat aanvallen. Voorbeelden van auto-immuunziekten zijn Hashimoto, ziekte van Graves, multiple sclerose, coeliakie, ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, psoriasis, diabetes type I, reuma.

2. Metabole flexibiliteit

Een metabool flexibel lichaam kan schakelen van suikerverbranding naar vetverbranding. Op het moment dat er geen voeding meer binnenkomt en de suikervoorraden in het lichaam zijn uitgeput (opgeslagen als glycogeen in lever en spieren), dan schakelt een gezond lichaam vlot over naar vetverbranding. Op die manier kan je ook zonder voeding blijven functioneren zonder functieverlies.

In een beginnende fase zal het gebrek aan metabole flexibiliteit zich uiten in prikkelbaarheid, vermoeidheid, concentratieverlies en een “hangry” stemming als je een maaltijd moet uitstellen of overslaan.

In een verder gevorderd stadium kan je spreken van insulineresistentie en alle symptomen die daar mee samenhangen.

Wanneer je lichaam metabool niet flexibel is, zal het ook moeilijk zijn om af te vallen. Wat je ook probeert, het lijkt geen effect te hebben. Je lichaam is het namelijk verleerd om vetten te verbranden.

3. Psychologische flexibiliteit

Flexibiliteit op psychologisch vlak maakt dat je bijvoorbeeld kan wisselen tussen verschillende rollen. Als je thuis bent, kan je je werk loslaten en gewoon jezelf zijn (en/of je rol van echtgenote en moeder vervullen). Als je op je werk bent, kan je je andere rollen loslaten en met je volle aandacht bij je werk zijn.

Je kan je ook makkelijk aanpassen aan veranderende omstandigheden en schiet niet in de stress bij het minste dat je planning “overhoop” gooit zoals een omleiding onderweg of iets dringend dat je aandacht vraagt.

Ben jij flexibel genoeg?

Nu je dit gelezen hebt, stel jezelf dan de vraag: ben ik flexibel genoeg op deze 3 vlakken?

Zowel immunologisch, metabool als psychologisch?

Of is er op één van deze (of verschillende) vlakken nog ruimte voor verbetering?

Ik merk het bij coaching klanten meestal aan kleine dingen dat er een probleem is met de flexibiliteit.

Iemand die bijvoorbeeld al in paniek schiet als ik voorstel het ontbijt eens over te slaan. Een klant die helemaal over haar toeren aankomt door een omleiding onderweg waardoor ze 10min. te laat is voor onze afspraak.

Als zulke kleine dingen je al zo uit je evenwicht brengen, kan je je wel voorstellen dat dit een probleem kan vormen op momenten dat er meer van je gevraagd wordt.

En die momenten komen er altijd. Zo is het leven nu eenmaal. Dat kunnen we nu allemaal ervaren.

Waarom is flexibel zijn zo belangrijk voor je gezondheid?

Bekijk het als het vergroten van de evenwichtsbalk waar je op loopt.

Als je flexibel en veerkrachtig bent, kan je veel beter om met alles wat er op je pad komt. Of dat nu een uitdaging is op immunologisch, metabool of psychologisch vlak.

Door die flexibiliteit vergroot je als het ware je evenwichtsbalk.

Doordat je meer “speelruimte” hebt, is de kans veel kleiner dat je van de balk af valt. Als die evenwichtsbalk heel smal is, zal je bij het minste dat het evenwicht verstoort er af vallen.

Wat kan je doen om je flexibiliteit te vergroten?

1. Immunologisch flexibeler worden

Naast de basis van gezonde voeding (zo puur en onbewerkt mogelijk) en voldoende beweging zijn er nog wat extra dingen die je kan doen om je immuunsysteem te ondersteunen en ervoor te zorgen dat het niet chronisch actief is.

Hou je darmen gezond

Darmproblemen zoals een lekkende darm (of leaky gut) maken je immuunsysteem overactief. Als je darmflora niet in balans is en je voeding eet die je niet goed verteert, kan de doorlaatbaarheid van je darmwand vergroten. Op die manier komen er stoffen buiten de darm terecht die daar niet horen en telkens komt het immuunsysteem in actie.

Tips om je darmen gezond te houden: eet veel vezels (groenten), prebiotische voeding (zoals aardpeer, prei, asperges, bananen, haver, appels en lijnzaad), gebruik enkel antibiotica als het echt nodig is, eet gluten– en zuivelvrij.

Verminder stress

Ook chronische stress maakt je immuunsysteem actief. Bovendien verhoogt chronische stress ook nog eens de doorlaatbaarheid van je darmen.Tips om stress te verminderen: meditatie, dankbaarheid oefenen, yoga, wandelen. Hier vind je nog meer anti-stress tips.

Zorg voor een goede balans tussen omega 3 en omega 6 vetten

Omega 6 vetten werken ontstekingsbevorderend, terwijl omega 3 vetten net ontstekingsremmend werken en zorgen dat het immuunsysteem weer “uit” kan.

Vooral de balans tussen beide vetten is belangrijk. In onze huidige westerse voedingspatroon is die verhouding vaak 30:1 terwijl een gezonde balans tussen 4:1 tot 1:1 ligt.

Tips om de balans tussen omega 3 en omega 6 vetten te verbeteren: eet meer omega 3 uit kleine vette vissoorten (zoals sardines, haring, makreel en ansjovis) of gebruik een goed visolie- of algenoliesupplement. Beperk ook je omega 6 inname in de voeding voor kant-en-klare en bewerkte voeding te vermijden en zoveel mogelijk puur en onbewerkt te eten.

Doe aan koudetraining

Blootstelling aan koude maakt je lichaam ook immunologisch flexibeler. Dit kan je doen door koud af te douchen. Bouw langzaam op tot maximum 2 minuten en koel je hoofd niet af.

2. Metabool flexibeler worden

Maak van je lichaam weer een vetverbrander. Leer je lichaam om minder afhankelijk te zijn van suikers en koolhydraten en vetten te verbranden als energiebron.

Eet minder suikers en snelle koolhydraten

Schrap de suikers en snelle koolhydraten en vervang deze door trage koolhydraatbronnen zoals zilvervliesrijst, quinoa, zoete aardappel, haver, boekweit, groenten, peulvruchten.

Eet minder koolhydraatrijk

Kies voor maaltijden met een flinke portie vezels (groenten), een eiwitbron (gevogelte, vlees, vis, gevogelte, peulvruchten), gezonde vetten (noten, avocado, olijven) en een kleine portie trage koolhydraten. Bij een pasta kan je bijvoorbeeld de pasta (deels) vervangen door groentepasta om een minder koolhydraatrijke maaltijd te krijgen.

Eet geen tussendoortjes

Door geen tussendoortjes te eten en meer tijd tussen je maaltijden te laten, kan je lichaam de opgeslagen glycogeenvoorraden leeg maken voor er weer nieuwe energie binnenkomt. Als de voorraden nog niet leeg zijn en er komen weer nieuwe suikers en koolhydraten binnen, worden deze opgeslagen als vet.

Doe aan intermittent fasting

Intermittent fasting is een goede methode om je lichaam weer in vetverbrandingsmodus te krijgen. Tijdens je vastenperiode raken je glycogeenvoorraden uitgeput en zal je lichaam weer leren vetten in te zetten als energiebron.

Een manier om aan intermittent fasting te doen, is door te eten in een periode van 8u (bijvoorbeeld tussen 12u en 20u) en de rest van de dag te vasten.

Tijdens je vastenperiode krijgt je immuunsysteem ook rust (want telkens we eten gaat ons lichaam een klein beetje ontsteken), dus dit is tegelijk een manier om je lichaam immunologisch flexibeler te maken.

Ga nuchter bewegen

Door nuchter te bewegen, wordt je vetverbranding ook gestimuleerd. Dit kan je bijvoorbeeld doen aan het einde van je vastenperiode voor je weer gaat eten. Nuchter bewegen heeft vooral effect als je kortere trainingen doet en spieren activeert (doe aan krachttraining).

3. Psychologisch flexibeler worden

Doe regelmatig iets wat je nog nooit gedaan hebt.

Een ideale manier om je flexibiliteit te trainen. Je kan er meteen een uitdaging van maken en een soort bucketlist maken van leuke dingen die je nog nooit gedaan hebt en die je wil proberen. Dat hoeft niet meteen een parachutesprong te zijn (al mag dat wel ;-)), maar kunnen ook dingen zijn zoals een inspirerende video maken en op social media plaatsen of een openhartige brief schrijven naar iemand.

Doe dingen die niet meteen bij je passen.

Kom uit je comfortzone. Zeg eens “ja” op een uitnodiging waar je anders niet op in zou gaan. Ga bijvoorbeeld naar een feestje (na de coronamaatregelen uiteraard) waar je niemand kent. Of neem gewoon eens een andere route als je gaat lopen of wandelen als je meestal hetzelfde rondje doet.

Maak van deze coronatijden gebruik om je psychologische flexibiliteit te vergroten.

Geen betere test dan nu om je flexibiliteit te trainen. We zijn door de situatie wel verplicht om van onze vaste routine los te breken en om te gaan met deze plotse ommezwaai.

Je kan star blijven vasthouden aan wat er allemaal niet kan en hoe je denkt dat het nu zou moeten zijn. Of je kan proberen in deze nieuwe situatie een ander evenwicht te vinden. Vind je dat moeilijk? Lees dan deze 7 tips voor een positieve mindset er eens op na.

Stel jezelf nogmaals de vraag: op welk vlak kan ik nog meer flexibel worden?

Pik er nu al 1 actiepunt uit om mee aan de slag te gaan en van zodra dat goed lukt, kies je een volgende actiepunt.

Foto door Sebastian Voortman op Pexels

Wil je graag weten wat de Hormoonfactor voor jou kan betekenen?

De Hormoonfactor aanpak houdt steeds rekening met de aspecten voeding, training en stressbeperking. Door deze 3 aspecten aan te pakken verbeter je je levensstijl, bereik je een gezond gewicht en krijg je opnieuw energie. Maak een afspraak voor een intakegesprek voor Hormoonfactor voedingsadvies en krijg persoonlijk advies op maat om jouw gewicht en gezondheid aan te pakken.

Delen:

1 reactie

Geef een reactie