tussendoortjes eten: gezond of niet?

Tussendoortjes eten: gezond of niet?

Een hardnekkige mythe over voeding die ik graag uit de wereld wil helpen, is dat je tussendoortjes moet eten om je “verbranding aan de gang te houden”. Ik merk bij gesprekken met klanten en tijdens workshops dat nog steeds veel vrouwen ervan overtuigd zijn dat tussendoortjes een noodzaak zijn. Dat is er vaak zo ingepeperd dat het me moeite kost hen ervan te overtuigen tussendoortjes af te bouwen of weg te laten.

“Ja, maar ik moet toch tussendoortjes eten om mijn verbranding op gang te brengen” hoor ik dan. Jammer genoeg, heeft het eten van veel tussendoortjes net het tegenovergestelde effect. Je lichaam wordt een suikerverbrander in plaats van een vetverbrander. We eten met zijn allen tussendoortjes en het aantal mensen met overgewicht is nog nooit zo groot geweest…

Eet je te veel of te vaak?

Naast wat je eet, is ook hoe vaak je eet belangrijk. Ik daag je uit om eens heel kritisch naar je voedingspatroon te kijken en op te schrijven hoe vaak je eet op een dag.

Alles wat je in je mond stopt en wat je bloedsuikerspiegel beïnvloedt, telt als eetmoment. Dus ook een koffie met melk en/of suiker, een glas frisdrank tussendoor, 1 koekje van een collega die trakteert, een appel als vieruurtje, … Het enige wat je bloedsuikerspiegel niet beïnvloedt –en je dus volop kan drinken tussen maaltijden door- is water en kruidenthee.

Aan hoeveel eetmomenten kom jij als je dit alles optelt? 5, 6, 9 of zelfs 12? Lijkt veel, maar als ik de eetdagboeken van mijn klanten zie, is het geen uitzondering.

Kom je aan meer dan 4 eetmomenten? Probeer dan af te bouwen en je maaltijden meer verzadigend te maken.

Waarom minder (of geen) tussendoortjes eten?

Telkens je eet (of drinkt) wordt je bloedsuikerspiegel beïnvloed. Afhankelijk van wat je eet, zal de bloedsuikerspiegel sterk of minder sterk verstoord worden. Eet je bijvoorbeeld een koek (veel suikers en koolhydraten) dan zorgt dat voor een bloedsuikerpiek. Maar ook als je een handje noten eet, wordt de bloedsuikerspiegel verstoord (weliswaar minder dan de piek die veroorzaakt wordt door suikers en snelle koolhydraten).

Je lichaam maakt insuline aan om de bloedsuikerspiegel weer te stabiliseren. Als je lichaam dit te vaak moet doen en je de hele dag door een schommelende bloedsuikerspiegel hebt, kunnen de insulinereceptoren ongevoelig worden. We spreken dan van insulineresistentie. Je lichaam maakt nog wel insuline aan, maar doordat de receptoren niet goed meer reageren, wordt het moeilijker om de bloedsuikerspiegel weer stabiel te krijgen. Op dit termijn kan dit leiden tot diabetes type 2.

Ook voor je gewicht is het eten van tussendoortjes niet gunstig. Je hebt een voorraad energie die opgeslagen zit in je lichaam. Als je die energie niet verbruikt en elke 2 à 3u iets eet, zal je lichaam de suikers uit wat je eet gebruiken als brandstof. Wat er over is, wordt opgeslagen als vet. Je maakt van je lichaam een suikerverbrander. Omdat je telkens weer wat nieuwe brandstof opneemt, wordt de vetvoorraad niet aangesproken om je lichaam van energie te kunnen voorzien. Door minder vaak te eten (in combinatie met training en beweging) kan je je lichaam weer leren een vetverbrander te worden in plaats van suikerverbrander.

 

Delen:

Geef een reactie