herstellende voeding bijnieruitputting

Uitgeputte bijnieren ondersteunen met voeding

In een vorige blog kon je al meer lezen over de symptomen, oorzaken en aanpak van bijnieruitputting. Bij het herstel van bijnieruitputting is een holistische benadering aangewezen. Je neemt daarbij je hele levensstijl onder de loep om te bekijken welke aspecten je bijnieren te veel belast hebben en hoe je zelf je herstel kan ondersteunen door je levensstijl aan te passen.

Voor bijnieruitputting bestaat geen medicatie. Sommige voedingssupplementen kunnen je herstel wel ondersteunen, maar verder zal je zelf aan de slag moeten gaan met je levensstijl. Daarbij zijn zowel gezonde voeding, de juiste manier van bewegen als stressbeperking belangrijk. Drie aspecten die ik als Trainer Hormoonfactor altijd meeneem in mijn persoonlijke adviesplannen.

Vandaag zoomen we even verder in op wat voeding kan doen voor je uitgeputte bijnieren. Ongezonde voeding kan een stressfactor zijn voor het lichaam en kan zo mee bijdragen aan bijnieruitputting (of het herstel bemoeilijken). Gezonde pure onbewerkte voeding daarentegen voorziet je lichaam van de nodige vitaminen, mineralen en bouwstoffen voor hormonen en kan zo je herstel bevorderen

8 tips voor herstellende voeding bij bijnieruitputting

1. Eet puur en onbewerkt

Vermijd bewerkte voeding met (chemische) E-nummers, pesticiden, verborgen suikers en allergenen. Deze bewerkte voeding bevat vooral lege calorieën. Ze vullen, maar voeden niet. Ze bevatten weinig voedingswaarde en daarnaast heel wat stofjes die je hormonen uit balans brengen.

Maak onbewerkte voeding (groenten, fruit, onbewerkte vlees- en vissoorten en glutenvrije granen) de basis van je maaltijden. En kies waar kan voor biologisch.

Koop je je groenten en fruit niet biologisch? Was ze dan heel goed af of schil ze.

2. Streef naar 500g groenten per dag

Groenten zijn de basis van een gezond voedingspatroon. Ze helpen je lever bij het afbreken van toxische stoffen en hormonen en zijn goed voor een gezonde darmflora.

Om aan 500g groenten per dag te komen, start je best ’s ochtends al. Groenten bij het ontbijt? Ja, kan perfect hoor. Wat dacht van je een omelet met gerookte zalm en groenten? Of een wrap van boekweit gevuld met groenten?

Voeg groenten aan elke maaltijd toe, eet ze tussendoor en geniet van een variatie aan groenten zodat je alle kleuren van de regenboog op je bord krijgt.

3. Schrap suikers en snelle koolhydraten

Je bloedsuikerspiegel stabiel houden is erg belangrijk bij verzwakte of uitgeputte bijnieren. Bij mensen met uitgeputte bijnieren is er vaak al sprake van insulineresistentie (receptoren die ongevoeliger worden voor insuline) of hypoglykemie (te lage bloedsuiker). Een schommelende bloedsuikerspiegel is een extra stressfactor voor het lichaam.

Wat zijn de symptomen daarvan? Je hebt bijvoorbeeld kort na de maaltijd weer honger (zeker na een maaltijd met suikers of veel koolhydraten), je bent beverig en wordt prikkelbaar als je te lang niets gegeten hebt, je hebt vooral drang naar zoet of bent suikerverslaafd of je krijgt een energiedip na de maaltijd. Allemaal signalen dat jouw bloedsuikerspiegel niet stabiel genoeg is.

Dat suiker een boosdoener is voor de bloedsuikerspiegel weten de meeste mensen wel, maar dat snelle koolhydraten (zoals een “gezond” donker brood of witte rijst) hetzelfde effect hebben, daar zijn minder mensen zich van bewust.

Koolhydraten maken deel uit van een gezond voedingspatroon, maar wij eten ze doorgaans in te grote hoeveelheden. Zeker als je ziet hoe weinig sommige mensen verbruiken. Als je een zittend beroep hebt en weinig beweegt in je vrije tijd, dan heb je niet veel koolhydraten nodig. Ben je actiever, dan mag je wat meer koolhydraten op het menu zetten. Maar kies ook dan voor trage koolhydraatbronnen zoals zilvervliesrijst, zoete aardappel, quinoa en boekweit. En ook uit groenten, fruit en peulvruchten haal je nog koolhydraten.

Schrap niet alleen geraffineerde suikers, maar ook suikers met een gezond imago zoals honing, agavesiroop, … Ze laten allemaal je bloedsuikerspiegel stijgen en bezorgen je nadien een energiedip.

4. Voeg gezonde vetten toe

Je bijnieren maken hormonen aan uit cholesterol. Vetten hebben een slecht imago, maar de realiteit is dat de meeste mensen te weinig gezonde vetten eten. Denk daarbij vooral aan omega 9 vetten uit avocado en olijfolie (vooral geschikt voor koude bereidingen) en verzadigde vetten uit roomboter en kokosolie (geschikt om te verhitten).

5. Kies voor onbewerkte biologische eiwitten

Een goede manier om je bijnieren te laten herstellen is meer eiwitrijk (en minder koolhydraatrijk) te gaan eten. Een eiwitrijk ontbijt bijvoorbeeld is een goed begin van de dag voor iemand met uitgeputte bijnieren. Wij hebben de gewoonte om ’s ochtends te starten met een eerder zoet ontbijt, maar je kan ook ’s ochtends al een hartige maaltijd nemen met bijvoorbeeld eieren en vis (en een portie groenten).

Kies als eiwitbron voor onbewerkte biologische eiwitten uit peulvruchten, vis, gevogelte, rundsvlees en eieren.

Volgens dokter Wilson (auteur van het boek Bijnieruitputting, stresssyndroom van de 21e eeuw) zou het ook erg goed zijn om deze hoge kwaliteit van eiwitten rauw te eten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ceviche, sashimi, tartaar van rundsvlees, …

6. Vermijd koffie en alcohol

Koffie en alcohol doen je cortisol- en adrenalineniveau stijgen. En je uitgeputte bijnieren hebben net rust nodig om te kunnen herstellen. In de fase waarin de bijnieren al verzwakt raken, zie je vaak dat mensen koffie nodig hebben om de dag door te komen. En ook bij uitgeputte bijnieren kan een kopje koffie je het gevoel geven dat je energiepeil en productiviteit omhoog gaan. Jammer genoeg is dat gevoel maar van korte duur en volgt nadien een dip en zo heeft koffie op lange termijn het tegenovergestelde effect.

Van alcohol zal je met uitgeputte bijnieren merken dat je lichaam het niet goed meer verwerkt krijgt. Je ondervindt sneller de effecten van alcohol en zal zelfs bij enkele glaasjes de dag nadien een hele dag met een katergevoel rondlopen. De verhoging van het cortisolniveau door alcohol kan na 1 consumptie tot wel 24u duren!

Vervang je dagelijkse kopje(s) koffie door kruidenthee en drink vooral veel water.

7. Let op voor intoleranties

Ook voedselintoleranties zijn een stressfactor voor het lichaam en liggen vaak mee aan de basis van bijnieruitputting. Als het lichaam dagelijks voeding te verwerken krijgt waar het niet goed op reageert, kunnen de darmen beschadigd worden. Dan spreken we van de zogenaamde lekkende darm (leaky gut) en komen er voedingsstoffen buiten de darm terecht die daar niet horen. Hierdoor wordt het immuunsysteem geactiveerd.

Vaak voorkomende intoleranties zijn die voor gluten, lactose, caseïne en soja. Het kan nuttig zijn deze eens volledig te schrappen en te zien welke effecten je ervaart. Als je hiermee nog niet voldoende effect hebt, kan het auto-immuun paleo protocol je verder helpen om andere intoleranties op te sporen.

8. Voeg superfoods voor de bijnieren toe

Er zijn enkele voedingsmiddelen die een gunstig effect hebben op herstel van bijnieruitputting.

Denk daarbij aan zeewier, kiemen (vooral broccolikiemen zijn een topper voor de hormonale balans), selderij, courgette, snijbiet en olijven. Voeg deze verschillende keren per week aan je gerechten toe om je herstel te ondersteunen.

Let bij bijnieruitputting ook op voldoende zoutinname. Je kan de dag starten met een theelepel Sole in je water. Sole is een drank vol mineralen die je makkelijk zelf maakt met Keltisch zeezout. Neem een potje en vul dit voor 1/3 met Keltisch zeezout en 2/3 water. Doe elke ochtend een theelepel van deze oplossing in een glas water en start daar de dag mee.

Delen:

Geef een reactie