zeewier hormoonbalans schildklier bijnieren

Zeewier: superfood voor je schildklier en je bijnieren

Zeewier is erg voedzaam, maar staat jammer genoeg bij de meeste mensen niet vaak op het menu. Toch zijn het echte superfoods voor je hormoonbalans, vooral voor je schildklier en je bijnieren. Zeewieren zijn rijk aan jodium en andere sporenelementen en een goede bron van plantaardige eiwitten. Niet alleen voedzaam, maar ook duurzaam dus. En bovendien heel erg lekker! Algen zijn door hun hoge gehalte aan chlorofyl dan weer echte detox foods. 

3 redenen om vaker zeewier en algen te eten

1. Rijk aan jodium voor de schildklier

Zeewier bevat veel jodium, onmisbaar voor een goede schildklierwerking. Omdat een jodiumtekort vaak voorkomt, wordt er in België sinds 2009 (en in Nederland al sinds 1942) jodium toegevoegd aan bakkerszout. Vandaar de waarschuwing dat het “ongezond” zou zijn om geen brood meer te eten.

Brood is dus geen natuurlijke bron van jodium. Maar als je geen brood meer eet, doe je er dus wel goed aan om regelmatig andere jodiumrijke voeding op het menu te zetten. Zeewier is dan een hele goede keuze omdat het erg rijk is aan jodium.

Andere natuurlijke jodiumbronnen zijn witte vis (vermijd wel vervuilde vissoorten zoals pangasius en tilapia), schaaldieren, zeekraal en algen.

Eén kanttekening hierbij is dat je met Hashimoto (een auto-immuunziekte van de schildklier) moet opletten omdat te veel jodium de klachten dan zou kunnen verergeren. De meningen zijn hierover niet echt sluitend, maar toch iets om in gedachten te houden. Let in dat geval op met jodiumsupplementen omdat die vaak erg hoog gedoseerd zijn.

Jodiumgehalte in witte vis, schaaldieren, eieren en zeewier

Jodium (µg/100g)
Kabeljauw 170
Koolvis 200
Schelvis 243
Garnalen 130
Mosselen 130
Biologische eieren 20
Zeewier en algen 500

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium is 150 µg per dag (en voor zwangere vrouwen tot 250 µg per dag).

Bron tabel: boek De Hormoonfactor

2. Herstellende voeding voor de bijnieren

Omdat bijnieruitputting (laag cortisolgehalte) vaak samengaat met een jodiumtekort, raad ik ook dan aan zeewier te eten. Bovendien is het een goede bron van plantaardige eiwitten en rijk aan andere sporenelementen. Sporenelementen hebben een kalmerend effect en bij een tekort eraan kan je je dus opgejaagd, nerveus en angstig voelen.

Bij uitgeputte bijnieren is de natrium-kaliumverhouding in het lichaam vaak uit balans. Je kan dan beter kaliumrijke voedingswaren (zoals bananen, sinaasappels, gedroogde vruchten) vermijden en wat vaker natriumrijke voeding eten (zoals kelp en dulse, twee soorten zeewier).

3. Detox food voor de lever

Naast zeewieren heb je ook nog algen zoals chlorella en spirulina. Deze bevatten een hoog gehalte een chlorofyl en helpen de lever te ontgiften. Onze lever is een heel belangrijk orgaan voor een goede hormoonbalans. De lever kan je zien als een soort afbraakfabriekje die het lichaam ontdoet van toxische stoffen. Door chlorofylrijke voeding zoals algen en groene bladgroenten te eten, ondersteun je de lever in dat ontgiftingsproces.

Welke soorten zeewier en algen zijn er en waar koop je ze?

Er bestaan heel veel verschillende soorten zeewier zoals kombu, dulse, arame, wakame, zeesla, nori, zeespaghetti. In de natuurvoedingswinkel vind je vaak een uitgebreid gamma aan gedroogde (en soms verse) zeewieren.

Van het merk Lima kan je ook een mix van gedroogde wieren kopen met wakame, dulse, zeelatuw en nori. Deze strooi je gewoon over salades, soepen, belegde rijstwafels.

Algen zoals chlorella of spirulina kan je in poedervorm kopen bij de natuurvoedingswinkel of in sommige supermarkten.

Hoe zeewier aan je maaltijden toevoegen?

Met zeewieren kan je echt alle kanten op. Het is een kwestie van wat experimenteren, maar eens je het wat leert kennen, is het een heerlijke smaakmaker in je keuken.

Enkele voorbeelden:

  • Sushi maken met norivellen is één van de bekendste toepassingen. Voor een gezondere variant vervang je de witte sushirijst door quinoa. Of wat dacht je van deze sushisalade?
  • Bij het bereiden van groenten of soepen kan je een stuk kombu meekoken voor extra voedingswaarde.
  • Gedroogde wakame kan je (na weken) op smaak brengen met glutenvrije sojasaus en sesamolie en dan toevoegen aan je maaltijd.
  • Gebruik regelmatig de Salade du pêcheur van Lima over je salade.
  • Of maak een pasta klaar met de zeewierpasta van Seamore. Heel lekker in combinatie met een tomaten-olijvensausje. (https://seamorefood.com)

Vermijd de “zeewiersalades” die je in de supermarkt bij de sushi vindt. Deze zitten vol ongewenste toevoegingen.

Chlorella en spirulina doen het heel goed in een groene smoothie.

In het kookboek “Groente uit zee” van Lisette Kreischer vind je nog veel lekkere recepten met zeewier.

 

Gratis online workshop “Boost je schildklier in 3 stappen”

Voel je je vermoeid?
Lukt het je niet om een gezond gewicht te bereiken of te behouden?
Ben je daarnaast ook nog lusteloos en heb je last van sombere gevoelens?
Heb je droge haren en huid en ben je regelmatig geconstipeerd?

Allemaal symptomen die erop kunnen wijzen dat je schildklier niet optimaal werkt.

In deze online workshop leer je:

  • Wat de symptomen zijn van een trage schildklier.
  • Welke verschillende schildklierproblemen er zijn.
  • Hoe het kan dat je schildklierwaarden goed zijn en je toch klachten hebt.
  • Welke rol voeding en leefstijl spelen in een goede schildklierwerking.

Na deze gratis online workshop weet je welke stappen je zelf kan zetten om je schildklierwerking te optimaliseren.

Reserveer je plaats >>

webinar Boost je schildklier in 3 stappen

Delen:

2 reacties

Geef een reactie