bulletproof coffee

Recept: Bulletproof koffie

In Tibet wordt al lang thee met yakboter (en zout) gedronken als krachtvoer voor de bergbeklimmers en sherpa’s. Maar het was Dave Asprey, van het bulletproof diet, die deze drank als bulletproof koffie op de wereldkaart zette.

Bulletproof coffee is koffie vermengd met boter (of ghee, geklaarde boter) en kokosolie (of MCT-olie). Klinkt heel vreemd, maar het smaakt heerlijk en is ideaal om je dag energiek mee te starten. In plaats van een koolhydraatrijk ontbijt (waardoor je bloedsuikerspiegel de hoogte in gaat en je daarna ook snel een energiedip krijgt) levert een bulletproof coffee je langdurig energie door de gezonde vetten die erin zitten. (meer…)

voeding bewaren zonder hormoonverstoorders

Hormoonverstoorders: wat doen ze en hoe kan je ze vermijden?

Ik schreef al veel over voeding en de invloed op je hormonen. Maar wist je dat je niet alleen via voeding, maar ook op veel andere manieren stoffen kan binnenkrijgen die je hormonen in de war brengen? Deze zogenaamde hormoonverstoorders zijn gelinkt aan allerlei hormonale disbalansen en kunnen heel wat vervelende klachten geven.

Wat zijn hormoonverstoorders?

Het zijn stoffen die je onder andere vindt in cosmetica, schoonmaakproducten, verf, plastic, pesticiden, etc. die een hormoonverstorende werking hebben. Ze worden ook wel xeno-oestrogenen genoemd omdat het lichaamsvreemde stoffen zijn (“xeno” = vreemd), maar zich in ons lichaam gedragen als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. De werking van deze xeno-oestrogenen is zelfs nog sterker dan die van ons lichaamseigen oestrogeen.

(meer…)

zomerse gezonde recepten

Zomerse recepten (gluten-, lactose- en suikervrij)

Tijdens de zomermaanden smaken frisse maaltijdsalades en lichte gerechtjes voor ’s avonds heerlijk.

Heb je bovendien -net als ik- in de zomer minder zin om in de keuken te staan en wil je misschien gewoon meer genieten van de zon? Geen nood, want op nog geen half uurtje tijd heb je deze recepten op tafel staan.

Ik heb mijn inspiratie voor zomerse maaltijden gebundeld en natuurlijk zijn er ook recepten voor ijsjes en limonades bij. Voor de kinderen of voor jezelf ;-).

Alle recepten zijn gluten-, lactose- en suikervrij en goed voor je hormonen. (meer…)

voeding bij trage schildklier

Symptomen van trage schildklier aanpakken door anders te eten

Als Hormoonfactor coach en ervaringsdeskundige met trage schildklier (hypothyreoïdie) weet ik als geen ander wat het belang is van voeding voor een optimale schildklierwerking.

Meer nog, door anders te gaan eten (en leven) kon ik mijn medicatie afbouwen en heb ik geen klachten meer van mijn trage schildklier.

Het is geen quick fix, maar een nieuwe levensstijl die je jezelf stap voor stap kan aanmeten om zo je schildklier op een natuurlijke manier te ondersteunen. (meer…)